Brieven aan Meral

Foto Andreas Terlaak

Discriminatie zit in onze natuur

Misschien ben ik er mij als bioloog meer bewust van: discriminatie zit in onze natuur. Mooie mannen en vrouwen krijgen meer kansen dan ‘lelijke’ mensen. Dikke kinderen worden gediscrimineerd. Als enige aanhanger van het socialisme werd ik op een rechtse kakschool gediscrimineerd. We maken altijd onderscheid tussen ons-soort-mensen en anderen. We kunnen wel zeggen dat het een kwestie van beschaving is om dit niet te doen, maar het zit in onze natuur en die beschaving is maar een dun laagje vernis. Discriminatie? Leer er maar mee leven!

In de VS is een andere naam heel gewoon

Begrijpelijk dat je je achternaam niet wilt opofferen, al zou je ook trots op je moeders achternaam kunnen zijn. Maar heb je wel eens aan je voornaam gedacht? Veel van mijn geëmigreerde familieleden (naar VS, Canada, Australië) hebben al vrij gauw hun voornamen verengelst en hun kinderen plaatselijk gebruikelijke voornamen gegeven. Met een typisch Turkse voornaam suggereer je dat je in je eigen autochtone wereld wilt blijven horen; met een in West-Europa meer vertrouwde voornaam maak je je loyaliteit duidelijker. Als je dan ook nog kiest voor een internationaal passende naam maak je je toekomstige werkwereld nog ruimer.

D.E. Knibbe, Naarden

Kom je bij ons lang?

Wij zoeken ambitieuze mensen die in staat zijn om onze klanten verder te helpen. Afkomst, geslacht, seksuele voorkeuren en weet ik wat spelen bij onze sollicitatieprocedure geen rol. Ik zou zeggen: vertrouw op je eigen kracht en ga rechten studeren. Het is een fantastische start van de rest van je leven. Zorg niet alleen voor goede cijfers, maar ontwikkel je ook als mens en maak gebruik van alle mogelijkheden die studie en nevenactiviteiten kunnen bieden. Je zal het allemaal hard nodig hebben om als advocaat echt iets te kunnen betekenen voor je klanten. Kom je alvast een keer langs?

Ingomar Souren,

Kneppelhout en Korthals advocaten, Rotterdam.