‘150 dode terroristen in Somalië’

Bij een droneaanval hebben de Verenigde Staten dit weekend meer dan 150 leden van de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab gedood. Dat maakte het Pentagon maandag bekend. De aanval, bijna 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Mogadishu, was gericht op een trainingskamp van de extremistisch-islamitische beweging.

Volgens het Pentagon bereidde Al-Shabaab een „grootschalige” aanval op troepen van de VS en de Afrikaanse Unie voor. De VS hielden het kamp enkele weken in de gaten.

Al-Shabaab is bezig aan een opmars in de regio. De aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroep werd in 2011 verdreven uit Mogadishu, maar is volop aanwezig in grote delen van het land. Het probeert de door het Westen gesteunde regering omver te werpen.

Afgelopen jaar voerde Al-Shabaab bloedige aanslagen uit in Somalië en Kenia. In januari viel de groep een basis van de Keniaanse vredesmacht aan, waarbij vermoedelijk meer dan 100 doden vielen. (NRC)