Wielerbond wil levenslange schorsing Van den Driessche

Bij de negentienjarige veldrijdster werd eind januari een motortje in haar fiets aangetroffen.

Femke Van den Driessche tijdens het WK in Heusden-Zolder. Foto: AFP/Belga/YORICK JANSENS

De internationale wielerbond UCI is van plan om veldrijdster Femke Van den Driessche een levenslange schorsing op te leggen wegens mechanische doping. Daarnaast moet de negentienjarige sportvrouw een schadevergoeding betalen van 50.000 euro. Dat zegt de advocaat van Van den Driessche tegen Het Nieuwsblad.

Na het WK op 31 januari in Heusden-Zolder kreeg de UCI een tip dat er gesjoemeld zou zijn met de fiets van Van den Driessche, die zowel Belgisch als Europees kampioene is in de leeftijdscategorie onder de 23 jaar. Toen een controle werd uitgevoerd bleek dat er een motortje in haar fiets zat. De UCI verwees de zaak vervolgens door naar de tuchtcommissie. Het is volgens de bond de eerste zaak die draait om ‘mechanische doping’.

‘Heel zware vordering’

Volgens Van den Driessche was er sprake van een misverstand: de fiets was van een vriend van de familie. Hij had eerder de fiets van Van den Driessche overgenomen en daarmee het parcours van de wedstrijd in Heusden-Zolder verkend. Vervolgens dook die fiets - met motortje - op in de entourage van Van den Driessche tijdens het WK.

De strafeis is zeer hoog; bij andere zaken, zoals doping, wordt vaak twee jaar geëist. Kristof De Saedeleer, de advocaat van Van Driessche, had een minimale eis verwacht van zes maanden schorsing:

“Wetende dat je voor epo maximaal vier jaar schorsing kan krijgen, is dit toch een heel zware vordering. Zeker voor een eerste inbreuk.”

Volgende week begint in het Zwitserse Aigle bij de UCI het proces tegen Van den Driessche.

    • Philippus Zandstra