Coalitie wil pgb weghalen bij Sociale Verzekeringsbank

Dat bevestigen Kamerleden Sjoerd Potters (VVD) en Otwin van Dijk (PvdA) maandag.

Klijnsma (links) en Van Rijn vorig jaar tijdens het debat in de Tweede Kamer over de aanhoudende betalingsproblemen.
Klijnsma (links) en Van Rijn vorig jaar tijdens het debat in de Tweede Kamer over de aanhoudende betalingsproblemen. Foto: Bart Maat / ANP

Coalitiepartijen VVD en PvdA willen dat de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) wordt weggehaald bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Volgens hen moet worden onderzocht of het niet beter is dat gemeenten of zorgkantoren verantwoordelijk worden voor de uitbetaling, die nu al een tijdlang problematisch verloopt.

VVD en PvdA hebben dat samen bedacht en zullen er dinsdagavond om vragen – in een debat over de pgb’s met de PvdA-staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Jetta Klijnsma (Sociale Zaken), die verantwoordelijk is voor de SVB.

‘Nog voor de zomer een alternatief’

Tweede Kamerleden van VVD en PvdA, Sjoerd Potters en Otwin van Dijk, hebben samen bedacht dat de uitbetaling moet worden weggehaald bij de SVB. Ze willen dat wordt onderzocht hoe het beter kan en brengen dat dinsdagavond samen in bij het debat over de pgb-problemen met de staatssecretarissen Van Rijn en Klijnsma. Van Dijk:

“De SVB heeft z’n best gedaan, maar het is gewoon niet goed gegaan. We willen nu dat wordt nagegaan of het verbeterplan van de SVB werkt en welke alternatieven er zijn.”

Volgens Potters moet er nog voor de zomer een alternatief komen voor de SVB. Volgens het VVD-kamerlid moet “goed worden geluisterd” naar onderzoeksrapporten, waaruit onder meer blijkt dat het computersysteem van de SVB fraudegevoelig is. Eerder dit jaar werd Nicoly Vermeulen, de topvrouw van SVB, weggestuurd door staatssecretaris Klijnsma wegens de chaos rond het pgb.

Praktische (on)uitvoerbaarheid

Volgens NRC-redacteur Enzo van Steenbergen kan een nieuw systeem niet zomaar worden ingesteld:

“Er is veel misgegaan bij de SVB, maar nu is een vreemd moment om het pgb weg te halen bij de SVB omdat de zaken, ondanks de ICT-problemen, weer redelijk op orde lijken voor de patiënten. Er is veel geld geïnvesteerd in het oplossen van de problemen en een reorganisatie is in de praktijk heel moeilijk te realiseren. Iedere gemeente zou weer een heel nieuw systeem moeten ontwikkelen.”

In een reactie laat Potters weten dat een “standaard” moet worden ontwikkeld die alle gemeentes moeten gebruiken:

“Het nieuwe systeem moet geleidelijk worden ingevoerd en naast het oude systeem worden ontwikkeld. Het moet een toekomstbestendig systeem zijn dat minder fraudegevoelig is. Dit systeem moet er hoe dan ook komen. De vraag is alleen: leg je de verantwoordelijkheid nu weer bij de SVB neer, of bij de gemeentes zelf. Wij kiezen voor het laatste.”