Economie

Veganisten lobbyen nu ook in Washington

Kijk uit Big Food! De veganisten lobbyen sinds gisteren ook in Washington.

Foto AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Big Food is sinds weer een beetje groter geworden. Voedsel-lobbygroepen in Washington, zoals het tegen verplichte labeling van genetisch gemodificeerde etenswaren vechtende Grocery Manufacturers Association, heeft er sinds gisteren een broertje bij: Plant Based Foods Association. Deze zet zich in voor het vervangen van vleesproducten, melk en eieren met plantaardige alternatieven.


U leest het goed, in het Amerikaanse Congres vallen deze lobbyisten politici lastig om de veganistische levensstijl te promoten. Volgens voorzitter en voedselactivist Michele Simon was het hoog tijd om de strijd aan te gaan tegen vlees. Alternatieven op dierenproducten krijgen namelijk weinig kansen geboden om consumenten te bereiken in de VS. Simon:

“The deck is stacked against plant-based foods because they cost more and people can’t find them,”

Plant Based Foods Association werkt samen met 23 organisaties waaronder het populaire Tofurky en Daiya Foods, om het publiek op de hoogte te brengen van veganistische alternatieven die duurzamer, gezonder en diervriendelijker zijn dan de gigantische - en vooral goedkope - stukken vlees waar doorsnee Amerikaanse supermarkten vol mee liggen.

Shake Shack maakt beloftes niet waar

De kwartaalcijfers die Shake Shack gisteravond presenteerde konden analisten niet enthousiasmeren, schrijft The Wall Street Journal. Hoewel de afgelopen drie maanden de inkomsten met zo’n 47 procent groeiden naar 51 miljoen dollar, kan het de beursverwachtingen voor het fiscale jaar 2016 niet waarmaken. De burgerketen denkt dat de verkoop in de winkels in 2016 tussen de 2,5 en 3 procent zal stijgen. De beurs hoopte op minstens 3,1 procent groei.

Het verhaal van Shake Shack is een beursbeloftes die niet helemaal uitkwam. Daar waren er veel van in 2015. Na de IPO van de gehypte fastfoodketen, die ooit begon met een enkel karretje op Madison Square Garden in New York, verdriedubbelde de waarde van de aandelen. De afgelopen negen maanden is dat weer gehalveerd. De nieuwe kwartaalcijfers deden ook nog een extra duit in het zakje; de aandelen zakten met 7,4 procent naar 39,15 dollar.

Toch laat Shake Shack zich niet tegenhouden door wat slechte cijfers, of die nu in hun boekhouding te vinden of op de beurs te zien zijn. De burgerketen wil eind september meer dan 375 nieuwe locaties openen naast de bestaande 75.

4Chan goes Google

Chris Poole, de oprichter van het beruchte internetforum 4Chan, gaat werken voor Google. Dat is volgens Techcrunch een goede zet voor het techbedrijf dat ‘sociale media’ nooit echt helemaal onder de knie kreeg. Kijk maar naar het gefaalde Google+. Poole, die het (bij vlagen) afvoerputje van het internet beheerde, snapt ‘sociaal’ maar al te goed.

Poole richtte 4Chan op vijftienjarige leeftijd op in zijn slaapkamer. In de twaalf jaar daarna bouwde hij het forum uit tot een online kolos met meer dan 20 miljoen gebruikers. Die wisselden afbeeldingen uit die uiteenliepen van kattenplaatjes tot hardcore porno. Het was onder andere de plek waar de gehackte emails van presidentskandidaat Sarah Palin uitlekten. Of waar begin dit jaar een Nederlander dreigde een moordpartij aan te richten in Leiden. Poole verkocht 4Chan vorig jaar.

De bedenker van 4Chan gaat nu aan de slag bij Google’s foto’s en streams, onder Bradley Horowitz die ook verantwoordelijk was voor Google+. Volgens Techcrunch werd Poole vooral aangetrokken door de nerd-cultuur bij Google, schrijft hij aan Techcrunch:

“When meeting with current and former Googlers, I continually find myself drawn to their intelligence, passion, and enthusiasm — as well as a universal desire to share it with others. I’m also impressed by Google’s commitment to enabling these same talented people to tackle some of the world’s most interesting and important problems.”