Zeker 53 doden bij gevechten op grens van Tunesië en Libië

Tunesië stelt dat 35 terroristen, zeven burgers en elf Tunesische militairen zijn omgekomen.

Tunesische militairen houden de wacht bij de grensplaats Ben Guerdane. Foto: Fathi Nasri / AFP

Bij een aanval van (hoogstwaarschijnlijk) terreurgroep Islamitische Staat (IS) op het Tunesische grensplaatsje Ben Guerdan zijn maandag zeker 53 mensen om het leven gekomen. Het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft volgens persbureau AP in een verklaring laten weten dat in totaal 35 terroristen, zeven burgers en elf Tunesische militairen zijn omgekomen.

Onder de zeven burgerslachtoffers is ook een 12-jarig meisje.

De Tunesische regering wil nog niet met zekerheid zeggen dat het om IS-aanval gaat. Maar twee websites die aan de terreurgroep zijn gelieerd, stellen dat IS-strijders de aanval uitvoerden.

Angst dat onrust in Libië hele regio destabiliseert

Een groep terroristen viel politieposten en legerbarakken aan in Ben Guerdan, dat vlakbij de grens met Libië ligt:

De extreem gewelddadige aanval wakkert bij velen de angst aan dat de onrust in Libië de gehele regio kan destabiliseren. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de aanval dan ook direct. In een verklaring stelde het:

“Deze aanval bevestigt opnieuw de zeer urgente noodzaak tot een politieke oplossing voor Libië”

Tunesië sloot maandag de grens met Libië naar aanleiding van de gevechten, die voortduurden tot in de avond. Er is rond Ben Guerdan een nachtklok ingesteld.

Overgewaaid geweld

Het geweld van IS is overgewaaid van Libië naar Tunesië. Vorig jaar werden door IS aanvallen uitgevoerd op het Bardomuseum in Tunis (22 doden) en op een toeristenhotel in de badplaats Sousse (38 doden).

Om het geweld tegen te gaan bouwt Tunesië een muur op de grens met Libië. Ook worden Tunesische militairen bij de grens getraind door Westerse militaire adviseurs. Daarnaast is de toegang tot het toeristische eiland Djerba door de Tunesische autoriteiten afgesloten.

    • Etienne Verschuren
    • Niels Posthumus