‘Topman Delta vertrekt na ophef over salaris’

De salarisverhoging van bestuursvoorzitter Kamerbeek is bij de aandeelhouders zeer slecht gevallen.

Topman Arnoud Kamerbeek en energiebedrijf Delta gaan definitief uit elkaar. Naar verluidt krijgt de bestuursvoorzitter, die het bedrijf twee jaar heeft geleid, een vergoeding van rond 800.000 euro mee. Dat hebben de Zeeuwse krant PZC en Omroep Zeeland gemeld.

De regeling die de raad van commissarissen heeft getroffen, zou maandagmiddag formeel bekend worden gemaakt, nadat de aandeelhouders zijn ingelicht. Dat zijn de provincie Zeeland (met een belang van 50 procent) en negentien gemeenten in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Begin dit jaar kwam Kamerbeek in opspraak doordat hij in 2015 een salarisverhoging van 120.000 euro zou hebben ontvangen. Daarmee zou zijn salaris in totaal 520.000 euro bedragen. De salarisverhoging, die al bij Kamerbeeks aantreden in januari 2014 zou zijn afgesproken, wekte grote irritatie bij het personeel én de aandeelhouders van het noodlijdende bedrijf.

Die laatsten hebben de afgelopen jaren het dividend zien wegsmelten. In 2012 kregen ze nog 40 miljoen, in 2014 was dat – over een omzet van 1,9 miljard euro – nog maar 14 miljoen. Wat het over 2015 zou worden, is nog niet bekend; de jaarcijfers moeten nog gepubliceerd worden. Maar duidelijk is dat de lokale overheden niet meer op Delta hoeven te rekenen om hun begroting op orde te krijgen.

Onder de ruim drieduizend werknemers van Delta is de spanning intussen te snijden. Het bedrijf heeft sterk te lijden onder de lage energieprijzen. Alle onderdelen die te maken hebben met energieproductie – op de gesubsidieerde onderdelen als wind- en zonne-energie na – lijden verlies.

Daarnaast moet het bedrijf binnen anderhalf jaar de netwerktak afsplitsen. Kamerbeek heeft, samen met het enige andere niet gesplitste energiebedrijf Eneco, sinds zijn aantreden een hardnekkig gevecht gevoerd om de gedwongen splitsing te voorkomen. De gereguleerde inkomsten uit de gas- en elektriciteitsnetwerken vormen voor de bedrijven namelijk een voorspelbare financiële bron. En die inkomsten zijn weer bepalend voor de kredietwaardigheid van de onderneming.

De strijd lijkt te zijn gestreden nu minister Kamp (Economische Zaken, VVD) heeft gezegd de splitsingswet onverkort te zullen uitvoeren en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft bepaald dat Eneco begin volgend jaar en Delta medio volgend jaar gesplitst moeten zijn. Voor een groot aantal werknemers is de toekomst uiterst onzeker.

Gevolgen zijn ongewis

Niemand weet wat de gevolgen van de splitsing precies zullen zijn, maar de kans is groot dat er bedrijfsonderdelen moeten worden verkocht. Daarbij vormt de kerncentrale in Borssele, deels eigendom van Delta, een apart probleem. Verkopen aan een buitenlandse partij mag niet volgens de wet. Tegelijkertijd moet Delta wel forse bedragen opzijzetten om de centrale te ontmantelen.

Het nieuws over Kamerbeeks salarisverhoging lekte uit op het moment dat Delta onderhandelingen was begonnen over de herfinanciering van het bedrijf. Het vraagt provincie en gemeenten een garantstelling voor een lening van 200 miljoen. Een verhoogd risico dus voor aandeelhouders, in plaats van een lucratief dividend.

Provinciale Staten veroordeelden de salarisverhoging unaniem als „onacceptabel”. President-commissaris Cees Maas stelde zich eerst op het formalistische standpunt dat het salaris een zaak was van de raad van commissarissen en niet van de aandeelhouders. Maar toen daar een Zeeuwse storm over opstak en Maas’ eigen positie ter discussie kwam, ging hij toch op zoek naar een oplossing.

Intussen meed Kamerbeek, die weigerde af te zien van de salarisverhoging, het hoofdkantoor in Middelburg en had financieel directeur Frank Verhagen de dagelijkse leiding overgenomen. Maandagmiddag zou duidelijk worden hoe de regeling er precies uitziet.