Maria Sjarapova voorlopig geschorst na positieve dopingtest

De voormalig nummer één van de wereld testte positief bij de Australian Open in januari op het middel meldonium.

Maria Sjarapova op de persconferentie. Foto Kevork Djansezian / AFP

De Russische tennisster Maria Sjarapova heeft positief getest bij een dopingcontrole. De voormalig nummer één van de wereld testte eind januari positief bij de Australian Open op het middel meldonium. Dat maakte de vijfvoudig grandslamwinnares maandag bekend tijdens een persconferentie in Los Angeles.

Ze gebruikt het middel al tien jaar op doktersadvies vanwege „verschillende gezondheidsproblemen”, waaronder een tekort aan magnesium en tekenen van diabetes, zei ze Gebruik van het middel was toegestaan tot 1 januari 2016. Sinds die datum staat meldonium op de dopinglijst van wereldantidopingorganisatie WADA omdat het een positieve werking heeft op het uithoudingsvermogen.

Sjarapova zei dat ze niet heeft gekeken naar de vernieuwde lijst met verboden middelen die de WADA haar in december heeft toegestuurd. Op de Australian Open testte ze positief op 26 januari, zeer waarschijnlijk na haar verloren kwartfinale tegen Serena Williams.

Lees ook: over het middel meldonium Doping of een wat onbekend middeltje tegen hartfalen?

De internationale tennisfederatie ITF zal zich nu buigen over de zaak en de strafmaat bepalen. Vanaf komende zaterdag is ze voorlopig geschorst, in afwachting van de definitieve beslissing.

„Ik neem de volledige verantwoordelijkheid”, vertelde ze. „Ik heb een grote fout gemaakt. Ik heb mijn fans en mijn sport in de steek gelaten”, zei Sjarapova.

Verschillende topsporters zijn recentelijk betrapt op het gebruik van meldonium. Eerder maandag werd bekend dat de Russische ijsdanseres Ekaterina Bobrova, oud-Europees kampioene, ook positief testte op het middel.

    • Steven Verseput