Tbs met dwangverpleging voor moord op ‘Oma Toni’ (96)

De rechtbank acht bewezen dat Vino H. de moord opzettelijk en met voorbedachten rade heeft gepleegd.

De familie van Oma Toni werd overladen met steunbetuigingen na de steekpartij. Foto: Roos Koole / ANP

De rechtbank in Amsterdam heeft Vino H. tbs met dwangverpleging opgelegd voor de moord op de 96-jarige Toni Heeremans-de Jong, ook wel bekend als ‘Oma Toni’. De rechtbank acht bewezen dat H. de moord opzettelijk en met voorbedachten rade heeft gepleegd.

De in Irak geboren H. (25), zelf niet aanwezig tijdens de uitspraak, stak Oma Toni in maart vorig jaar neer in de Govert Flickstraat in Amsterdam.

Causaal verband steekpartij en overlijden

De vrouw, die in de Amsterdamse buurt De Pijp bekend stond als ‘Oma Toni’, overleed drie weken later. Hoewel Oma Toni overleed nadat ze zelf had besloten te stoppen met eten en drinken is er volgens de rechtbank een causaal verband tussen de steekpartij en haar overlijden.

De verdachte claimde later dat hij met de daad wraak wilde nemen op zijn vader, die hem enkele weken eerder uit huis had gezet. H. meldde zich een uur na de steekpartij bij de politie.

Het Openbaar Ministerie (OM) had onvoorwaardelijke tbs met dwangverpleging geëist tegen H. Omdat de Arnhemmer door deskundigen ontoerekeningsvatbaat was verklaard, was het wettelijk niet mogelijk een celstraf te eisen.

    • Etienne Verschuren