Strade Bianche is gemaakt voor powerman Cancellara

Fabian Cancellara won de koers in Toscane: een uitstekend begin van zijn laatste seizoen.

De onverharde grindpaden in de Toscaanse heuvels zijn Fabian Cancellara op het lijf geschreven. Dat bleek zaterdag weer eens, toen de 34-jarige Zwitser de tiende editie van de Strade Bianche won. Het was Cancellara’s derde overwinning in de tot de verbeelding sprekende wielerkoers, waaraan veel toprenners meededen – onder wie Peter Sagan, Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali. Cancellara toonde zijn macht door op het steile laatste stuk de teamgenoten Zdenek Stybar en Gianluca Brambilla, en wereldkampioen Sagan te verslaan.

Al de hele dag werd het peloton langzaam uitgedund en met nog twintig kilometer te gaan sprong Sagan op een van de stoffige stroken weg uit de groep met 25 overgebleven renners. Onder anderen de Nederlander Robert Gesink moest direct passen, alleen Stybar en Cancellara konden volgen. Zij achterhaalden al snel Brambilla, die als enige was overgebleven uit een kopgroepje. De Italiaan pikte moeiteloos aan en vormde met ploeggenoot Stybar een sterk blok. Tegelijk zorgde het viertal ervoor dat de achtervolgende renners niet meer konden terugkeren.

Met nog een paar kilometer te gaan, sprong Brambilla weg; hij begon met twaalf seconden voorsprong aan de laatste steile kilometer door Siena. In de smalle straatjes van het oude hart van de stad haalden Cancellara en Stybar hem nog bij. In de laatste bocht hield de Zwitser Stybar, de winnaar van de laatste editie, achter zich en liet hem kansloos in de eindsprint.

„Ik wil dit laatste jaar echt nog presteren”, zei Cancellara, die na dit seizoen een punt zet achter zijn succesvolle wielercarrière. Hij zag in de finale bevestigd wat hij vooraf al wist: dat de Tsjech Stybar, afkomstig uit het veldrijden, een van zijn gevaarlijkste concurrenten zou zijn. „Hij was heel goed op die laatste klim. Ik zag dat Sagan daar al in de problemen kwam, dus moest ik het tempo maken. Aan het einde was het een loterij. Hij of ik. Uiteindelijk lukte het en ben ik ontzettend trots.”

Bij de Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo zat het niet mee. Enrico Battaglin viel, Timo Roosen, Mike Teunissen en Tom van Asbroeck reden lek en kwamen niet meer terug. Uiteindelijk was Gesink de beste, op de 22ste plaats. „Het was zaak om Gesink zo goed mogelijk in de finale te houden. Dat lukte helaas niet”, zei ploegleider Jan Boven na afloop. (ANP)