Shell kan eindelijk 1,77 miljard aan Iran overmaken

De oliemaatschappij kon de olieleveringen lang niet afbetalen wegens de internationale sancties op Iran.

Ben van Beurden, CEO van Royal Dutch Shell. Foto Bart Maat / ANP

Shell heeft zijn openstaande schuld van 1,77 miljard euro aan de National Iranian Oil Company (NIOC) afgelost. Dat meldt persbureau Reuters. De Nederlands-Britse oliemaatschappij had olieleveringen nog niet betaald wegens de internationale sancties tegen Iran. Shell staakte in 2010 alle oliewinning in Iran vanwege die sancties.

De betalingen zijn de afgelopen drie weken verricht. Het is een teken dat internationaal betaalverkeer weer goed mogelijk is, sinds Iran voorheen van dat betaalsysteem was losgekoppeld. Aangezien het dollarverkeer nog onder Amerikaanse sancties gebukt gaat, is het bedrag in euro’s overgemaakt.

Nieuwe investeringen

Door het afbetalen van de schuld kan Shell nieuwe investeringen in het olierijke land doen. Topman Ben van Beurden zei vorig jaar al dat Shell van plan was terug te keren naar Iran als de westerse sancties tegen het land zouden worden opgeheven.

Iran bezit de grootste gasvoorraad ter wereld en de op drie na grootste olievoorraad ter wereld. Westerse sancties beperkten de olie-export van Iran echter flink. In 2011 exporteerde Iran 3,6 miljoen vaten per dag. Vorig jaar was dat nog maar 2,8 miljoen vaten per dag. Het land is bezig de export met een half miljoen vaten per dag op te voeren.

    • Menno Sedee