Opinie

    • Wilfried de Jong

Schitterend

Wilfried de Jong is schrijver en programmamaker

Davy Pröpper maakte het mooiste doelpunt van het weekend. De PSV’er stond in het strafschopgebied, kreeg vanaf de zijkant de bal half hoog aangespeeld en tikte hem met de binnenkant van zijn voet in één keer in de hoek van het doel.

Ik heb zojuist mijn best gedaan een doelpunt uit te leggen; zonder beeld, met woorden. Zoals te lezen, dat valt niet mee.

Waar stond Pröpper dan precies, met welk deel van zijn schoen schoot hij eigenlijk, hoe hard ging de bal, had hij effect en wat deed de keeper?

Gelukkig werd het doelpunt van Pröpper van degelijk commentaar voorzien door de FOX-verslaggever van dienst. Hij gebruikte gangbare woorden voor wat hij op het veld zag gebeuren.

„Prachtige trap van Van Ginkel… Schitterend weggelegd aan de rechterkant… Mooie aanval van PSV… Wat een beauty van een goal… Schitterend gespeeld door de Eindhovenaren… Schitterende, subtiele voetbeweging van Pröpper… Pracht van een goal.”

Drie keer schitterend, ja. Maar dat is niet erg. In een paar seconden bedenktijd moet je wat, als live verslaggever. En bovendien, schitterend is een schitterend woord voor een schitterend doelpunt.

Jeuk in mijn nek ontstaat bij het populair geworden ‘heerlijk’.

„Wat een heerlijk doelpunt.”

Elk bovengemiddeld doelpunt krijgt inmiddels het predicaat ‘heerlijk’. Een maaltijd kan heerlijk zijn, of een ijsje in de zomer. Heerlijk heeft te maken met smaakpapillen, niet met een bal en doelpalen.

„Die zit er heel lekker in, hoor.”

Klinkt te populair. Een bout en een moer kunnen ‘heel lekker’ in elkaar zitten. Een bal in de soep ook. Maar een doelpunt zit niet per se heel lekker.

„Zo. Alstublieft!”

Dan moet ik aan een ober denken die met veel zwier een glas neerzet. Of een keurslager nadat hij een paar keer met de platte kant van de bijl op je biefstuk heeft geslagen.

Als een verslaggever de bagage mist om met fijn taalgebruik een doelpunt van een bijzonder aura te voorzien, mag het ook een uitroep in blokletters zijn. Het is genadeloos en komt – zeker in het geval van een ongewenste goal – aan als een guillotine:

„Doelpunt.”

Na afloop van de wedstrijd mocht Phillip Cocu als trainer van PSV iets over het doelpunt van Davy Pröpper zeggen. Cocu staat niet te boek als een knapperend haardvuur, maar hij liet zich nu even gaan: „De manier waarop Davy de bal afwerkt, daar druipt de klasse vanaf.”

Druipen. Afwerken. Ik zeg niets.

In de catacomben zag de maker zelf zijn doelpunt terug op een monitor. Hij krabde door zijn kous heen aan zijn knie en zei: „Toen ie van mijn voet afging, zag ik ’m erin gaan. Ja, fantastische goal, ja.”

Fantastisch is een fantastisch woord voor een fantastisch doelpunt.

    • Wilfried de Jong