Spelers van Harkemase Boys en VVOG verlaten het veld na oerwoudgeluiden van thuispubliek

De wedstrijd tussen Harkemase Boys en VVOG, in de hoofdklasse C, is zaterdag gestaakt vanwege racistische geluiden van supporters.

Met nog vier minuten te spelen maakte het thuispubliek oerwoudgeluiden richting Pernely Biya, een donkere speler van VVOG. Hij riep de scheidsrechter erbij, maar die deed niks. Toen de assistent-trainer van VVOG de arbiter vroeg om actie te ondernemen, werd hij met een rode kaart weggestuurd. Kort daarna besloot de trainer zijn spelers van het veld te halen. Ook de thuisploeg verliet het veld. De wedstrijd werd na tien minuten hervat, maar de spelers weigerden serieus door te spelen. Harkemase Boys won met 2-0.

Of Biya en VVOG aangifte doen, is nog niet bekend. De teammanager was er nog niet over uit. In het wedstrijdsverslag van de thuisploeg staat dat de trainer een „klotegevoel” had na de wedstrijd. De persvoorlichter van Harkemase Boys zei zondag dat het een eenmansactie was. „Iemand riep iets, waarop andere supporters woedend reageerden op hem. Toen was het kwaad al geschied. Wij hebben hem de toegang tot het sportpark ontzegd en besluiten morgen over de strafmaat.”

De KNVB liet weten de oerwoudgeluiden „weerzinwekkend” te vinden en „niet te tolereren”. „We gaan alle ins en outs bij de clubs en scheidsrechter opvragen”, zei een woordvoerder. „Mocht degene die de oerwoudgeluiden maakte lid zijn van de KNVB, dan kunnen we hem aanpakken via ons tuchtrechtsysteem.” Volgens de woordvoerder van de voetbalbond had de scheidsrechter niets gehoord. (NRC)