PvdA’ers beginnen campagne om Samsom weg te krijgen

Een groep “betrokken en bevlogen” PvdA-leden wil niet dat Samsom lijsttrekker wordt bij de komende verkiezingen.

Samsom vorige maand op het PvdA-partijcongres in Amersfoort. Foto ANP / Robin Utrecht

Een groep “betrokken en bevlogen” PvdA-leden wil niet dat partijleider Diederik Samsom zich kandidaat stelt als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. In een brief die maandag aan de Tweede Kamerfractie en het partijbestuur is verstuurd, schrijven zij dat de PvdA “een ernstig probleem” heeft met “geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en herkenbaarheid.” Alleen een vertrek van Samsom zou dit kunnen oplossen.

De brief is een initiatief van PvdA-leden Sander Terphuis en Gerard Bosman, die zich hebben verenigd in het initiatief ‘Linksom! In de PvdA’ en al enkele jaren felle critici van Samsom zijn. Het is niet duidelijk hoeveel PvdA’ers hun oproep steunen. Het is voor het eerst dat zo’n openlijke oproep wordt gedaan.

De directe aanleiding voor hun brief is Samsoms plan voor een luchtbrug voor vluchtelingen uit Turkije, vorige week. Samsom stelde dit voor in een interview met de Volkskrant, maar in de Tweede Kamer verwerp de PvdA-fractie dezelfde dag een motie van GroenLinks van precies dezelfde strekking. Dat is volgens Bosman en Terphuis “zeer schadelijk voor de geloofwaardigheid en het vertrouwen van de PvdA”.

In hun brief roepen de PvdA’ers Samsom op zich niet kandidaat te stellen als bij het lijsttrekkersreferendum dit najaar en ruimte te geven aan andere kandidaten. ,,Diederik gaat geen tweede maal een verkiezingswonder organiseren, zelfs als de economie nog wat aantrekt”, schrijven ze. ,,Het is nu tijd om in het belang van de partij boven dat van de partijleider te stellen.”

Lees hier de hele brief:

Brief Terphuis/Bosman

    • Thijs Niemantsverdriet