Longreads

Probleem met cyberstalkers: niet bang, dan weinig hulp

Journaliste Roni Jacobson werd veertien jaar lang online lastig gevallen door ‘Danny’. En niemand die zei daar iets aan te kunnen doen.

Koen van Weel / ANP

Ondanks een geschat aantal van 2,5 miljoen klachten over cyberstalkers tussen 2010 en 2013 vervolgde de FBI er in die periode slechts tien. Dat vertelt Danielle Citron, hoogleraar Recht aan de Universiteit van Maryland en schrijver van het boek Hate crimes in cyberspace, aan journaliste Roni Jacobson in de longread ‘I’ve had a cyberstalker since I was 12’, op de website Backchannel.com.

In deze longread beschrijft de Amerikaanse Jacobson haar problemen met Danny (niet zijn echte naam) die haar veertien jaar lang lastig viel: via telefoon, chat, e-mail en sociale media. Ook schreef hij eindeloos veel negatieve brieven en mails naar werkgevers, vrienden, familieleden en zelfs politieke instellingen. Ten slotte begon hij zich zelfs online als haar voor te doen. Niet door haar mail te hacken, maar simpelweg door software te gebruiken die dit mogelijk maakt zonder al te veel technische omwegen.

Gebrek aan angst een probleem

Pas tegen die tijd was de maat echt vol voor Jacobson. Jarenlang had ze geprobeerd Danny te negeren. Ze voelde zelfs enig medelijden met hem – hij moest immers psychisch niet helemaal in orde zijn. Ze deed daarom nooit aangifte. Zijn obsessieve stroom berichten, brieven en mails ontregelden haar leven sterk, maar bang was ze nooit.

Nu Jacobson er dan toch werk van wil maken, blijkt dit gebrek aan angst echter een groot probleem. Ze benadert Google en Apple, maar beide bedrijven zeggen niets voor haar te kunnen doen. Van de politie en FBI krijgt ze al snel hetzelfde antwoord. De politie kan alleen ingrijpen als Jacobson het gevoel heeft in direct fysiek gevaar te verkeren.

Wat volgt is een zoektocht naar de mogelijkheden die er misschien wel bestaan voor slachtoffers van cyberstalking - de overgrote meerderheid van hen vrouwen. Het resultaat is niet erg hoopgevend. Want Danny is niet gewelddadig – in ieder geval niet tegen Jacobson. Het ergste dat hij haar in al die honderden berichten heeft geschreven, is dat ze een ‘bitch’ is. Niet strafbaar. Maar dat maakt de ontregeling van haar leven er niet minder op:

“And indeed, when I later sifted through everything I had ever gotten from Danny, I couldn’t find any threats of physical violence. It just wasn’t his thing — Danny was more into threatening my livelihood. The worst he had ever done was call me a “bitch” two years ago. But while I didn’t feel in immediate physical danger, I was emotionally distraught and concerned about Danny’s attempts to damage my reputation.”

Geen adequaat antwoord op het reusachtige probleem

De longread van Jacobson laat zien dat er binnen het Amerikaanse rechtssysteem nog geen adequaat antwoord bestaat op het toch echt reusachtige probleem van cyberstalking.

Jacobson kwam weliswaar uiteindelijk van haar stalker af. Maar niet dankzij de politie of haar eigen inspanningen. Externe factoren hielpen haar.

Danny had waarschijnlijk meerdere slachtoffers. En anderen bedreigde hij wellicht wel. Zeker weten doet Jacobson het niet, maar de kans is groot dat slechts de angst van iemand anders haar na veertien jaar eindelijk van Danny verloste.

Lees ook:I’ve had a cyberstalker since I was 12 (Leestijd: 17 minuten, lengte: 4.100 woorden)
Blogger

Niels Posthumus

Niels Posthumus (1981) is freelance journalist. Hij blogt voor nrc.nl en daarnaast schrijft hij ook voor andere Nederlandse media. Hij studeerde Politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. @NielsPosthumus op twitter.

    • Niels Posthumus