President Mexico vergelijkt Trumps toon met die van Hitler

Peña Nieto zegt in hetzelfde interview dat Mexico niet zal meebetalen aan de muur die Trump graag gebouwd ziet worden.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto tijdens het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden op 25 februari. Foto Ronaldo Schemidt / AFP

De president van Mexico, Enrique Peña Nieto, vergelijkt de toon van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump met fascistische dictators Adolf Hitler en Benito Mussolini. Die uitspraken doet de president in een interview met de krant Excelsior. Het is de eerste keer dat de president zich uitspreekt over Trump.

Peña Nieto zegt in hetzelfde interview dat Mexico niet zal meebetalen aan de muur die Trump graag gebouwd ziet worden. De Republikeinse presidentskandidaat wilde deze muur om illegale emigratie naar de Verenigde Staten tegen te gaan.

De toon en taal van Trump zijn fel. Trumps uitspraken doen onterecht voorkomen dat het vluchtelingenprobleem simpel op te lossen is, zegt de president. “Dit soort taal heeft in de geschiedenis van de mensheid geleid tot zeer noodlottige scènes.” Peña Nieto noemt Mussolini en Hitler als voorbeelden:

“Zo begonnen Mussolini en Hitler ook.”

In een interview met een andere krant zei de president dat hij “absoluut respect” heeft voor het Amerikaanse politieke proces. Maar, zo zei hij, “het lijkt mij dat de reacties van Trump schadelijk zijn voor de relatie die Mexico heeft met de Verenigde Staten”.

    • Marissa van Loon