Pentagon: ‘Meer dan 150 leden Al-Shabaab gedood’

De aan Al-Qaeda gelieerde terreurbeweging Al-Shabaab is bezig aan een opmars in Somalië.

Een Amerikaanse Predator-drone.
Een Amerikaanse Predator-drone. Foto via AFP

Het Amerikaanse leger heeft dit weekend meer dan 150 leden van de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab gedood met een drone-aanval. Dat maakte het Pentagon maandag bekend, melden Amerikaanse media.

De aanval was gericht op een trainingskamp van extremistisch-islamitische beweging, bijna tweehonderd kilometer ten noorden van de hoofdstad Mogadishu. Volgens het Pentagon was Al-Shabaab bezig met het voorbereiden van een “grootschalige” aanval op troepen van de Verenigde Staten en de Afrikaanse Unie. De Amerikanen hielden het kamp al enkele weken in de gaten.

De aan Al-Qaeda gelieerde beweging Al-Shabaab is momenteel bezig aan een opmars in de regio. De terreurgroep werd in 2011 verdreven uit Mogadishu, maar is volop aanwezig in Zuid-Somalië. Het probeert de door het Westen gesteunde regering omver te werpen.

Het afgelopen jaar voerde Al-Shabaab meerdere bloedige aanslagen uit in Somalië en Kenia, waaronder tegen vredessoldaten. In januari viel de terreurgroep een basis van de Keniase vredesmacht aan, waarbij vermoedelijk meer dan honderd doden vielen. Het was de derde grote aanval binnen ruim een jaar van Al-Shabaab op de regionale interventiemacht Amisom, vredesmacht van de Afrikaanse Unie. Ook een mislukte bomaanslag op een Somalisch passagiersvliegtuig werd opgeëist door Al-Shabaab.