Ouders slachtoffer ‘Parijs’ slepen België voor de rechter

De Belgische autoriteiten zouden het mede mogelijk hebben gemaakt dat terroristen naar Frankrijk konden afreizen.

Mensen omhelzen elkaar vlak na de aanslag in concertzaal Bataclan. Foto Francois Guillot / AFP

De ouders van een van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs van november gaan België aanklagen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Volgens hun advocaat beschuldigen ze het land van “ernstig disfunctioneren”. Dat meldt persbureau AFP.

Volgens de ouders van de 26-jarige Valentin Ribet is België medeschuldig aan de dood van hun zoon, die werd gedood in de concertzaal Bataclan. De Belgische inlichtingen- en veiligheidsdiensten zouden ernstige steken hebben laten vallen, waardoor het mogelijk was voor terroristen om naar Frankrijk af te reizen.

Op vrijdag 13 november pleegden drie groepen terroristen meerdere aanslagen in Parijs, waarbij 133 doden en honderden gewonden vielen. Negen van de dertien terroristen waren afkomstig uit België. Onder hen Abdelhamid Abaaoud, het vermeende brein achter de aanslagen die in de Parijse voorstad Saint-Denis werd gedood, en Salah Abdeslam, die op de vlucht is.

De advocaat van de nabestaanden, Samia Maktouf zegt in een verklaring:

“Deze terroristen kwamen vooral uit België, waar ze zijn geradicaliseerd, getraind voor de jihad en zich hebben voorbereid op de gewapende acties op Franse grondgebied.”

Recht op leven

De ouders beroepen zich op het tweede artikel van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat het recht beschermt om te leven. Dat artikel zouden de Belgische autoriteiten niet hebben nagekomen wegens grove nalatigheid.

    • Menno Sedee