Ottolenghi’s ontmoetingen

Kookschrijver Yotam Ottolenghi is wereldberoemd. De mensen die hij ontmoette, zijn het geheim achter zijn succes.

Men neme een avontuurlijke Joodse moeder, een Palestijnse vriend, een psychotherapeute met een bakobsessie, een fantasierijke peuter en een jonge, eigenwijze Maleisisch-Australische chef-kok. Ziehier vijf belangrijke ingrediënten van de Ottolenghi-keuken. „De belangrijkste momenten in het leven komen vaak voort uit vrij willekeurige omstandigheden”, schrijft de internationaal bekende groenteheld Yotam Ottolenghi (1968) in de inleiding van zijn laatste kookboek Nopi (naar het gelijknamige restaurant in het centrum van Londen, dat nu vijf jaar bestaat).

Als niet op een gewone dag „een grote man met een sympathieke lach en een sloffende tred” de testkeuken van Ottolenghi was binnengewandeld, dan had bij Nopi nu nooit ‘knolselderijpuree met pittige bloemkool en kwarteleitjes’ van Ramael Scully op het menu gestaan. En als de Joodse Yotam Ottolenghi niet de Palestijnse Sami Tamimi tegen het lijf was gelopen, zou de hele Ottolenghi-rage misschien wel nooit zijn begonnen.

Vorige week was Yotam Ottolenghi even in Amsterdam. Hij was gastrestaurateur bij restaurant Rijks. Een dag later stonden honderden fans, vooral vrouwen, vast op de roltrappen van boekhandel Scheltema, waar hij signeerde. Van zijn bekendste kookboek, Plenty, zijn wereldwijd bijna een miljoen exemplaren verkocht.

Welke ‘willekeurige omstandigheden’ hebben bijgedragen aan zijn succes? De Ottolenghi-keuken ontleed aan de hand van vijf personen.

    • Monique Snoeijen