Opeenstapeling van problemen bij Delta

Na een verloren lobby tegen de splitsing van de energiebedrijven moet de topman van Delta het veld ruimen.

Delta-topman Arnoud Kamerbeek.
Delta-topman Arnoud Kamerbeek. Foto Delta

Topman Arnoud Kamerbeek en energiebedrijf Delta gaan definitief uit elkaar. Naar verluidt krijgt de eigenzinnige bestuursvoor-zitter die het bedrijf twee jaar heeft geleid, een vergoeding mee van rond de 800.000 euro. Dat melden de Zeeuwse krant PZC en Omroep Zeeland.

De schikking die de raad van commissarissen heeft getroffen, zou maandagmiddag formeel bekend worden gemaakt, nadat de aandeelhouders zijn ingelicht.

De aandeelhouders van het geplaagde Delta zijn de provincie Zeeland (met een belang van 50 procent) en negentien gemeentes in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Begin dit jaar kwam Kamerbeek in opspraak omdat hij in 2015 een salarisverhoging van 120.000 euro zou hebben ontvangen. Daarmee zou zijn salaris in totaal 520.000 euro bedragen.

De salarisverhoging, die al bij Kamerbeeks aantreden in januari 2014 zou zijn afgesproken, wekte grote irritatie bij het personeel én de aandeelhouders van het noodlijdende energiebedrijf.

Die laatsten hebben de afgelopen jaren het dividend voor hun ogen zien wegsmelten. In 2012 kregen ze nog 40 miljoen, in 2014 was dat – over een omzet van 1,9 miljard euro – nog maar 14 miljoen. Wat het over 2015 zou worden, is nog niet bekend; de jaarcijfers moeten nog bekend worden gemaakt. Maar duidelijk is dat de lokale overheden niet meer op Delta hoeven te rekenen om hun begroting op orde te krijgen.

Onder de ruim drieduizend werknemers van Delta is de spanning intussen te snijden. Het bedrijf heeft sterk te lijden onder de lage energieprijzen. Alle onderdelen die te maken hebben met energieproductie – op de gesubsidieerde onderdelen als wind- en zonne-energie na – lijden verlies.

Daarnaast moet het bedrijf binnen anderhalf jaar de netwerktak afsplitsen. Kamerbeek heeft, samen met het enige andere niet gesplitste energiebedrijf Eneco, sinds zijn aantreden een hardnekkig gevecht gevoerd om de gedwongen splitsing te voorkomen. De gereguleerde inkomsten uit de gas- en elektriciteitsnetwerken vormen voor de bedrijven namelijk een voorspelbare bron van inkomsten. En die zijn weer bepalend voor de kredietwaardigheid van de onderneming.

Nu minister Kamp (Economische Zaken, VVD) heeft aangeven onverkort uitvoering te zullen geven aan de splitsingswet en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft bepaald dat Eneco begin volgend jaar en Delta medio volgend jaar gesplitst moeten zijn, lijkt de strijd gestreden. Voor een groot deel van de werknemers van Delta is de toekomst daarmee uiterst onzeker geworden.

Niemand weet wat de gevolgen van de splitsing precies zullen zijn, maar de kans is groot dat er bedrijfsonderdelen moeten worden verkocht. Daarbij vormt de kerncentrale in Borssele, deels eigendom van Delta, een apart probleem. Verkopen aan een buitenlandse partij mag niet volgens de wet. Tegelijkertijd moet Delta wel forse bedragen opzijzetten om de centrale in de toekomst te ontmantelen.

Het nieuws over de salarisverhoging van Kamerbeek lekte uit op het moment dat Delta onderhandelingen was begonnen over de herfinanciering van het bedrijf. Delta vraagt de provincie en de gemeenten garant te staan voor een lening van 200 miljoen euro. Een verhoogd risico dus voor de aandeelhouders, in plaats van een lucratief dividend.

Provinciale Staten veroordeelden de salarisverhoging unaniem als „onacceptabel”. President-commissaris Cees Maas stelde zich eerst op het formalistische standpunt dat het salaris een zaak was van de raad van commissarissen en niet van de aandeelhouders. Maar toen daar een Zeeuwse storm over opstak en Maas’ eigen positie ter discussie kwam, ging hij toch op zoek naar een oplossing.

Intussen meed Kamerbeek, die weigerde af te zien van de salarisverhoging, het hoofdkantoor in Middelburg en had financieel directeur Frank Verhagen de dagelijkse leiding overgenomen. Hoe de schikking er precies uitziet, wordt maandagmiddag duidelijk.