Ook David Moszkowicz mag niet door als advocaat

Na Robert (62) en Bram (56) is hij de derde telg uit de advocatenfamilie Moszkowicz die van het tableau wordt geschrapt.

David Moskowicz, broer van Bram, op een foto uit 2007. Foto Evert Elzinga / ANP

Het hof van discipline van de advocatuur in Den Bosch heeft vandaag besloten dat David Moszkowicz nooit meer mag werken als advocaat. Na Robert (62) en Bram (56) is hij de derde telg uit de advocatenfamilie Moszkowicz die van het tableau wordt geschrapt.

De hoogste tuchtrechter vindt dat de oudste zoon van de grondlegger van de advocatenmaatschap Max Moszkowicz sr. “onwaardig is het beroep van advocaat nog langer uit te oefenen”. Het hof heeft klachten van een voormalige cliënt van Moszkowicz op alle vier de punten gegrond verklaard. Het gaat om een “zeer ernstige”, zaak aldus het hof.

De tuchtrechter heeft ook kritiek op de manier waarop Moszkowicz zijn handelswijze tijdens het tuchtrechtelijk onderzoek heeft willen verhullen “met ongeloofwaardige verklaringen”. De tuchtrechter vindt dat er sprake is “van een patroon van onprofessioneel handelen” van de advocaat. Hij kreeg sinds 2007 zeven keer een voorwaardelijke of onvoorwaardelijke schorsing opgelegd.

Tegenstrijdige belangen

David Moszkowicz moest zich nu verantwoorden voor belangenverstrengeling. Moszkowicz had voor 1.700 euro een Somalische familie bijgestaan die hulp zocht omdat een familielid in Zwolle was vermoord. Moszkowicz vertelde de Somaliërs niet dat hij de moordverdachte in deze zaak ook al bijstond. Dat er sprake was van tegenstrijdige belangen ontdekte de advocaat naar eigen zeggen pas na vijf maanden.

Het hof besloot in augustus dat er nader onderzoek in deze zaak moest komen. Begin dit jaar bleek op de zitting volgens het hof dat Moszkowicz vanaf het intakegesprek met de nabestaanden onprofessioneel heeft gehandeld.

“Zo bleek hij het dossier niet te kennen, negeerde hij de waarschuwing van het OM over belangenverstrengeling en was er geen enkele afspraak tussen hem en zijn cliënt vastgelegd. Ook zijn eerdere betoog dat de zus van de klager bij het eerste intakegesprek was, bleek niet te kloppen met haar paspoortgegevens.”

Lees ook: ‘Bram is te ver gegaan’, een interview met Max Moszkowicz, de enige broer die nog in de advocatuur mag werken.

Geen beroep mogelijk

De tuchtrechter meent dat Moszkowicz ook heeft zitten jokken toen hij zijn handelen probeerde te verklaren.

“Het hof vindt dat Moszkowicz zich tijdens het onderzoek naar zijn handelswijze niet integer heeft opgesteld. Deze opstelling heeft het hof meegewogen in zijn beslissing om de zwaarste maatregel in het tuchtrecht op te leggen.”

Tegen dit tuchtrechtelijk oordeel is geen beroep mogelijk. Max jr., civilist, zal de advocatenpraktijk Moszkowicz nu in zijn eentje voortzetten.

Max Moszkowicz jr. noemt de uitspraak “zeer spijtig” en een “zware slag” voor zijn broer David. Max zegt dat hij de hoofdvestiging van het van oorsprong Maastrichtse advocatenkantoor Moszkowicz zal verplaatsen naar Amsterdam. “We gaan onverdroten verder en hopen dat het kantoor weer de glans krijgt die het eerst had”. Civiele zaken zullen het hoofdbestanddeel van de praktijk worden.

    • Marcel Haenen