Noord-Korea dreigt opnieuw met kernaanval

Het dreigement komt als reactie op gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Zuid-Koreaanse (op de voorgrond) en Amerikaanse mariniers (achter) bereiden zich voor op de militaire oefencampagne die tot eind april duurt. Foto: AFP / Yonhap

Noord-Korea heeft opnieuw gedreigd met een kernaanval tegen de Verenigde Staten en Zuid-Korea, die maandag gezamenlijke militaire oefeningen startten. Dat meldt persbureau AP. Pyongyang zegt de grootschalige oefencampagne, die tot eind april duurt, te zien als een voorbereiding op een invasie.

De Noord-Koreaanse regering liet weten dat een “preventieve nucleaire gerechtigheidsaanval” tot de mogelijkheden behoort. De aanval zou de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel treffen, evenals Amerikaanse doelen in de Pacifische regio en op het Amerikaanse vasteland.

De militaire oefening is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Zuid-Korea en de Verenigde Staten trainen op diverse scenario’s voor het geval het tot een oorlog met het noorden komt. De oefeningen leiden meestal tot stevige taal uit Pyongyang.

Oplopende spanningen

De spanningen op het Koreaanse schiereiland lopen sinds de jaarwisseling steeds verder op, nadat Noord-Korea in januari een kernproef met een waterstofbom uitvoerde en amper een maand later een satelliet lanceerde met een langeafstandsraket.

Vorige week liet het politiek geïsoleerde land weten de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties voortaan te boycotten. Drie dagen later lanceerde Pyongyang zes korteafstandsraketten als reactie op aangescherpte VN-sancties.

Op grond van deze sancties moet alle vracht van en naar Noord-Korea voortaan worden geïnspecteerd. Vrachtschepen die het land verlaten en binnenkomen worden verplicht geïnspecteerd. Er komt een gedeeltelijk exportverbod voor kolen, ijzer en titanium. Ook zijn er sancties tegen banken en wordt de verkoop van conventionele wapens verboden.

    • Sjoerd Klumpenaar