Na Zaman, nu ook Turks persbureau onder curatele

Ook Cihan is verbonden aan de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, fel criticus van Erdogan.

Oproerpolitie neemt de hoofdredacteur van Zaman (m) mee, nadat ze een inval heeft gedaan in het hoofdkantoor van de oppositiekrant.
Oproerpolitie neemt de hoofdredacteur van Zaman (m) mee, nadat ze een inval heeft gedaan in het hoofdkantoor van de oppositiekrant. Foto AFP

Enkele dagen nadat de Turkse overheid oppositiekrant Zaman overnam, is nu ook het Turkse persbureau Cihan onder curatele gesteld. Dat heeft een Turkse rechtbank maandag bepaald, meldt persbureau AP.

Cihan is verbonden aan de invloedrijke islamitische geestelijke Fethullah Gülen, een fel criticus van president Tayyip Erdogan. Erdogan beschuldigt de beweging van Gülen van het omver willen werpen van zijn regering. Cihan is van dezelfde uitgeverij als Zaman.

Protesten

De overname van Zaman op vrijdag leidde tot dagen van protesten. De Turkse politie gebruikte waterkanonnen en traangas om demonstranten uiteen te drijven. In één dag verschoof de redactionele koers van Zaman ten gunste van Erdogan. Cihan zond de politieactie enige tijd live uit.

Enkele maanden eerder werd de hoofdredacteur van de internationale editie Today’s Zaman opgepakt nadat hij zich op Twitter kritisch had uitgelaten over president Recep Tayyip Erdogan.

Lees ook: de column van Midden-Oostenexpert Carolien Roelants Van persvrijheid in Turkije is niets over