Minister Schäuble: Brexit zeer schadelijk voor economieën

De Duitse minister zegt dat op Brits vertrek uit de EU jaren van onzekerheid volgen, die „als gif” voor de economie zijn.

Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou stappen, is dat zeer schadelijk voor de Europese economie en economieën wereldwijd. Dat heeft de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zondag tegen de BBC gezegd.

Volgens Schäuble zouden op een Brexit jaren van moeizame onderhandelingen en onzekerheid volgen. Daarmee zou ook de EU het lastig krijgen. Die onzekerheid is „als gif” voor de economieën van het Verenigd Koninkrijk en Europa „en voor de wereldwijde economie”, aldus Schäuble.

Desgevraagd plaatste hij ook vraagtekens bij het toelaten van Turkije tot de EU. Hij beklemtoonde wel dat onderhandelingen hierover nog lange tijd in beslag zouden nemen. „Voor dit moment dus geen reden voor zorgen”, zei hij.

Ondertussen werd de directeur-generaal van de Britse Kamer van Koophandel (BCC), John Longworth, geschorst nadat hij had gepleit voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Na zijn schorsing besloot Longworth zijn ontslag in te dienen.

Longworth, had gezondigd tegen het neutrale standpunt van de Kamer omtrent een Brexit. Tijdens een bezoek van Schäuble had hij gezegd dat het Verenigd Koninkrijk beter af zou zijn buiten de EU. Voor SkyNews herhaalde hij zijn standpunt.

Het bestuur van de Kamer van Koophandel liet weten dat Longworth vertrekt omdat zijn opvattingen voor verwarring kunnen zorgen over het officiële standpunt van de BCC. De schorsing van Longworth leidde tot een woedende reactie van Boris Johnson, een van de bekendste voorstanders van een Brexit. De Londense burgemeester klaagde dat de directeur-generaal was „verpletterd” door de pleitbezorgers van het Britse EU-lidmaatschap. De BCC ontkende van buitenaf onder druk te zijn gezet.

Britse kiezers mogen zich op 23 juni in een referendum uitspreken over het lidmaatschap van de EU. (ANP)