Minderjarige vreemdelingen onvoldoende beschermd

Vorig jaar verdwenen 24 kwetsbare minderjarige vluchtelingen uit opvanglocaties zonder dat de medewerkers daarvan af wisten.

Foto: Jerry Lampen/ANP

De beschermde opvang van kwetsbare jonge vreemdelingen schiet tekort. Dat zegt de Inspectie Jeugdzorg in een maandag gepubliceerd rapport. Op drie locaties in Nederland worden minderjarigen opgevangen die slachtoffer zijn van mensenhandel of dat dreigen te worden. Vaak gaat het om seksuele of economische uitbuiting.

Vorig jaar verdwenen 24 jongeren uit de opvanglocaties zonder dat de medewerkers daarvan af wisten. De inspectie noemt dat „zorgelijk” en vindt dat het toezicht beter moet. Ook de begeleiding van de jongeren is volgens de inspectie onvoldoende. Zo zijn er amper structurele programma’s waarin thema’s als mensenhandel en seksualiteit worden besproken met de jongeren.

Jaarlijks worden zo’n 150 minderjarige vreemdelingen opgenomen in dit soort beschermde woongroepen. Betrokken hulpverleners vermoeden dat de jongeren die ‘verdwijnen’ vaak naar hun familie gaan, die illegaal in Nederland of Duitsland verblijven. Soms vallen ze terug in handen van de mensenhandelaars en gaan ze bijvoorbeeld werken in de hennepteelt. Van de 24 verdwenen jongeren waren er 21 Vietnamees. De andere drie kwamen uit Albanië, Oekraïne en Nepal.

Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) kan nooit helemaal uitgesloten worden dat jongeren uit de opvang verdwijnen. Ze kunnen niet tegen hun wil worden opgesloten, schrijft hij in een reactie. Wel zegt Dijkhoff dat de betrokken organisaties beter zullen gaan samenwerken. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar de verdwijningen van vorig jaar.

    • Christiaan Pelgrim