Koningsdag 2016 in Zwolle: parade op de Grote Markt

De belangrijkste elementen zijn de parade op de Grote Markt en het slotfeest. In ieder geval twee van de drie prinsesjes zijn erbij.

Koningspaar op het Scheffersplein tijdens Koningsdag in Dordrecht
Koningspaar op het Scheffersplein tijdens Koningsdag in Dordrecht Foto Remko de Waal / ANP

De belangrijkste elementen van Koningsdag 2016 in Zwolle zijn de parade op de Grote Markt en het slotfeest op het Broerenkerkplein. Burgemeester Henk Jan Meijer (VVD) leidt het paar langs historische plekken in de stad. De plannen zijn maandag tijdens een persconferentie onthuld.

De familie wordt op de Nieuwe Havenbrug muzikaal ontvangen door jongeren van de Fakkelteit, een broedplaats voor hiphop, waarna de cultuurhistorie van Zwolle op de Blijmarkt wordt getoond. Daarbij verbeelden drie bekende Zwolse figuren de cultuurhistorie: schrijver Rhijnvis Feith, staatsman Johan Rudolph Thorbecke en muzikant en kunstenaar Herman Brood. De parade op de Grote Markt volgt daarna. Daar staan onder meer het water en de handel centraal.

Twee van de drie prinsesjes zijn erbij

De Commissaris van de Koning, Ank Bijleveld, gaf aan dat de feestdag - net als vorig jaar - “niet meer traditioneel” gevierd wordt. Dat betekent dat koekhappen en spijkerpoepen niet op het programma staan. Wel wordt er veel aandacht geschonken aan sport en talent: op het Rodetorenplein laten Zwolse sporters zien wat ze kunnen. De koninklijke familie stapt daarna aan boord van een sloep voor een vaartocht door de Thorbeckegracht. De dag wordt afgesloten met een slotfeest op het Broerenkerkplein, waar allerlei artiesten optreden, onder wie Typhoon.

In ieder geval twee van de drie prinsesjes zijn erbij; het is nog niet zeker of prinses Alexia op tijd hersteld is van haar beenbreuk. Prins Constantijn en Laurentien en de vier zonen van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zullen deel uitmaken van het gezelschap. Of prinses Beatrix in Zwolle zal zijn, is niet bekend.

Koningsdag nieuwe stijl

De koninklijke familie besloot in 2014 Koningsdag anders te gaan vieren. Eén gemeente met een centrumfunctie presenteert zich, aan de hand van geschiedenis, sport en cultuur, aan het land. Dordrecht was de eerste gemeente die Koningsdag in de nieuwe stijl vierde.

NRC-redacteur Kees Versteegh omschreef de Koningsdag nieuwe stijl als “divers”, maar hij miste wel samenhang:

“Koningsdag 2015 in Dordrecht bood een potpourri van sterk wisselende schouwspelen en sferen. Voor elk wat wils, maar ook een grabbelton van uiteenlopende stijlen en emoties. In de mix van continuïteit en vernieuwing die Willem-Alexander nastreefde, zoekt Koningsdag nieuwe stijl nog naar een krachtige, samenhangende vorm.”