Koenders: Oud-minister moet voorzichtig zijn als lobbyist

Oud-minister Ben Bot lobbyde voor een scheepsbouwer, zo schreef NRC dit weekend. Er is nu kritiek op zijn handelen.

Lobbyende oud-ministers moeten voorzichtig zijn met activiteiten die te maken hebben met hun oude ministeries. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Volgens Koenders dreigen dergelijke activiteiten anders snel ‘onzuiver’ te worden.

Koenders reageert op berichtgeving in NRC over de lobbyactiviteiten van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA). Bot probeerde namens scheepsbouwer Damen in 2014 een verklaring van geen bezwaar te krijgen van minister Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) voor de uitvoer van marineschepen.

Ploumen heeft bij scheepsbouwer Damen Shipyards geprotesteerd tegen de werkwijze van Bot. Hij bewerkte, als lobbyist voor Deutsche Bank, vanaf 2008 ook de Europese Commissie om vast te houden aan de eis dat ABN Amro, na door de staat te zijn gered, zijn onderdeel Hollandsche Bank-Unie moest afstoten.

Hoogleraar politicologie aan de Erasmus Universiteit Rinus van Schendelen voorspelt het einde van Bot én het bureau waar hij aan verbonden is, als lobbyist bij ministeries. „Beide zijn nu in opspraak en daar gaan opdrachtgevers niet meer mee in zee.”

Partijvoorzitter Ruth Peetoom van het CDA zegt: „Als partijvoorzitter ga ik over politici die in functie zijn. We spreken elkaar binnen het CDA aan als het nodig is op ethisch gedrag. Dat is tot op de dag van vandaag niet nodig geweest als het om Ben Bot gaat.”

Vorige week nam de Tweede Kamer een motie aan waardoor ingediende wetten in het vervolg voorzien moeten zijn van een ‘lobbyparagraaf’, „zodat zichtbaar is wat de invloed van lobbyisten is geweest bij de wording van wetsvoorstellen”, aldus Kamerlid Astrid Oosenbrug (PvdA). „Het gaat om transparantie. Dat is precies wat ontbrak bij Bot. Je moet de schijn van belangenverstrengeling voorkomen.”