Iedereen wint van iedereen, behalve van Ajax en PSV

Weer geen misstap in de titelstrijd. Al weken is het uitkijken naar de krachtmeting op 20 maart: PSV-Ajax. „Underdog? Bestaat niet voor Ajax.”

Ajax-speler Lasse Schöne passeert de keeper van Willem II, Kostas Lamprou, en maakt de 3-0. Foto ANP Pro Shots Foto ANP Pro Shots

Het waren „goeie duelletjes” met Terrel Ondaan in het begin, zegt Ajacied Joël Veltman. Maar steeds meer werd het een wedstrijd waarin hij de linksbuiten van Willem II doorkreeg, te slim af en fysiek de baas was. Hij kreeg nog wel geel maar dat kwam, zegt Veltman, ook omdat Willem II-coach Jürgen Streppel langs de kant de scheids had bewerkt.

De centrale verdediger van Ajax moet sinds de blessure van Kenny Tete als back fungeren, dat gaat hem prima af. Een paar weken geleden had hij volgens coach Frank de Boer nog „een stuk Elia in zijn mond”, zo vrat Veltman de invaller van Feyenoord op. Nu, tegen Ondaan, had hij een kwartier nodig om zijn tegenstander in de broekzak te proppen. „Lekker om aan je minpunten te werken”, zegt Veltman. „Veel een-tegen-eenduels. En ik moet conditie opbouwen om op te komen, ik kan niet gaan en gaan zoals [linksback] Mitchell Dijks.”

Oefenstof, meer lijkt het niet voor Ajax. Er was voor rust de openingstreffer van Arek Milik, de eerste Ajacied die veertien goals maakt in een seizoen in ruim vijf jaar onder De Boer. Riechedly Bazoer krulde de 2-0 in de kruising, Lasse Schöne profiteerde van een blunder en Davy Klaassen werkte een rebound gedecideerd binnen. Job done.

En Ajax hield weer eens de nul, voor de zestiende keer dit seizoen. Veltman telt na de 4-0 overwinning op Willem II de zegeningen van zijn ploeg met „jongens die meer van elkaar eisen en echt voor elkaar door het vuur gaan”. Nu de titelstrijd zijn climax nadert, ziet hij in de kleedkamer „jongens meer met elkaar praten”. „Ze zijn er meer mee bezig.”

Wat die titelstrijd aangaat: weer geen misstappen dit weekend. De Boer noemde het vrijdag een „utopie dat Ajax en PSV verder alles winnen”, maar je ziet het op dit moment niet misgaan tegen de ‘kleintjes’. PSV won overtuigend bij FC Groningen (3-0), Ajax dito in Tilburg. Met ruim twintig punten voorsprong van de titelkandidaten op de rest is het al weken uitkijken naar de onderlinge confrontatie zondag 20 maart, 16.45 uur in het Philips stadion in Eindhoven.

Dominantie alsvanouds

Nivellering heette de trend de afgelopen jaren: de eredivisie schoof in elkaar en iedereen kon van iedereen winnen. Maar de dominantie van Ajax en PSV is alsvanouds. PSV won al tien competitieduels achter elkaar, Ajax is al evenzoveel wedstrijden ongeslagen. Terwijl alle andere clubs in de eredivisie minimaal negen keer verloren, leed PSV één nederlaag – tegen Heracles (uit) – en verloor Ajax alleen van PSV (thuis) en FC Utrecht (uit). Ajax hield zestien keer de nul. PSV is, inclusief het Champions League-duel met Atlético Madrid, de laatste zes duels zonder tegentreffer.

Het zijn ongelijke grootheden, PSV en Ajax en de rest. Nu FC Twente in een jaar tijd van een begroting van 45 miljoen euro naar 30 miljoen teruggaat, hebben Ajax, PSV en Feyenoord minimaal twee keer de financiële omvang van elke andere eredivisieclub.

Klein zijstapje: gisteravond won FC Barcelona van het nietige Eibar (4-0), een duel dat nog wel eens wordt aangehaald als toppunt van ongelijkheid in competitievoetbal. Maar inmiddels heeft Eibar met een omzet van ruim 32 miljoen euro een twintigste van FC Barcelona’s financiële omvang. In die zin zou je de eredivisie eveneens geperverteerd kunnen noemen: Ajax had vorig seizoen een omzet van ruim 105 miljoen euro, tegen bijvoorbeeld Excelsior dat het met 5 miljoen doet. Ook hier zijn de verhoudingen zoek.

Zwakke broeders

Ja, en dan Willem II tegen Ajax. Met de Tilburgse club die afgedraaide Ajax-talenten huurt, zoals Lucas Andersen en, tot afgelopen januari, Richairo Zivkovic. Hun weg terug naar het eerste van Ajax is lang, want De Boer ontwikkelt zijn ploeg in moordend tempo door. Zwakke broeders vallen af. Het uitgebalanceerde Ajax-middenveld is meer op oorlogssterkte dan het geweest is in lange tijd.

Is het genoeg tegen PSV? De manhaftige Europese optredens van PSV, overwintering in de Champions League, maakten in Amsterdam indruk. Want dat lukte De Boers Ajax steeds niet. „Maar je moet niet vergeten dat wij vaak in de poule des doods met de top van de top zijn ingedeeld. De echte topploegen is PSV niet tegengekomen in de poule”, zei de Ajax-coach in supportersblad Ajax Life.

Flauw? Vooral de concurrent niet groter praten dan nodig. Ajax tegen PSV, mooi duel in het verschiet. Internationale allure misschien wel. Veltman acht Ajax favoriet, ondanks het punt achterstand. „De underdogpositie bestaat niet voor Ajax.” Volgende week nog ‘even’ NEC thuis voor Ajax, Heerenveen thuis voor PSV. Opwarmertjes? „Dat zegt iedereen, ja”, grijnst Veltman. „Zo’n wedstrijd tegen PSV is leuk, maar verlies je van NEC dan speel je nergens meer om.”

    • Bart Hinke