Iedereen wint van iedereen, behalve van Ajax en PSV

In de titelstrijd weer geen misstappen. Het is al weken uitkijken naar de onderlinge confrontatie op zondag 20 maart, 16.45 uur in Eindhoven: PSV-Ajax. „De underdogpositie bestaat niet voor Ajax.”

Ajax-speler Lasse Schöne passeert de keeper van Willem II, Kostas Lamprou, en maakt de 3-0. Foto ANP Pro Shots

Het waren een paar „goeie duelletjes” in het begin, zegt Joël Veltman. Maar steeds meer werd het een wedstrijd waarin hij zijn oude teamgenoot uit de Ajax-jeugd uit de wedstrijd speelde – tot aan de wisselbeurt voor Willem II-aanvaller Terrel Ondaan aan toe. De centrale verdediger van Ajax moet sinds de blessure van Kenny Tete als back fungeren, dat gaat hem prima af. „Dit is lekker om aan je minpunten te werken”, zegt Veltman. „Lekker veel een-tegen-eenduels.”

Een paar weken geleden had hij volgens coach Frank de Boer nog „stukken Elia in zijn mond”, zo vrat Veltman de invaller van Feyenoord op. Nu, tegen Ondaan, had hij een kwartier nodig om zijn tegenstander in de broekzak te proppen. Dan plukt hij Ondaan een bal van de voet, dan weer stapt hij precies op tijd in of stelt hij zich net goed op om een dieptepass eruit te halen. Hij kreeg nog wel een gele kaart maar dat kwam, zegt Veltman na afloop, vooral omdat Willem II-coach Jürgen Streppel langs de kant de scheidsrechter aan het bewerken was.

Verder niets aan de hand voor Ajax. Er was voor rust de openingstreffer van Arek Milik, die de eerste Ajacied is in vijf seizoenen onder De Boer die veertien goals maakt. Riechedly Bazoer krulde de 2-0 in de kruising, Lasse Schöne profiteerde van een blunder en Davy Klaassen werkte een rebound gedecideerd binnen. Job done.

Ajax hield weer eens de nul, voor de zestiende keer dit seizoen. Veltman telt na de 4-0 overwinning op Willem II de zegeningen van zijn ploeg met „jongens die meer van elkaar eisen en echt voor elkaar door het vuur gaan”. Nu het seizoen de climax in de titelstrijd nadert, ziet hij in de kleedkamer „jongens meer met elkaar praten”. „Ze zijn er meer mee bezig.”

Wat die titelstrijd aangaat: weer geen misstappen dit weekend. De Boer noemde het vrijdag nog een „utopie dat Ajax en PSV verder alles winnen”, maar je ziet het op dit moment niet misgaan tegen de ‘kleintjes’. PSV won overtuigend bij FC Groningen (3-0), Ajax dito in Tilburg. Met ruim twintig punten voorsprong van de titelkandidaten op de rest is het al wekenlang uitkijken naar de onderlinge confrontatie op zondag 20 maart, 16.45 uur in het Philips stadion in Eindhoven.

Nivellering heette de trend de afgelopen jaren: de eredivisie schoof in elkaar en iedereen kon van iedereen winnen. Maar de dominantie van Ajax en PSV dit seizoen is indrukwekkend. Feit is nu dat PSV tien competitiewedstrijden achter elkaar won, Ajax is al evenzoveel wedstrijden ongeslagen. Terwijl alle andere ploegen in de eredivisie minimaal negen keer verloren, leed PSV slechts één nederlaag tegen Heracles (uit) en verloor Ajax alleen van PSV (thuis) en FC Utrecht (uit). Ajax hield zestien keer de nul, in de overige tien duels kreeg doelman Jasper Cillessen zestien doelpunten tegen. PSV is, inclusief het Champions League-duel met Atlético Madrid, al zes wedstrijden zonder tegentreffer. De statistieken zijn veelzeggend.

Het zijn ongelijke grootheden. Klein zijstapje: gisteravond won FC Barcelona van het nietige Eibar (4-0), een duel dat nog wel eens wordt aangehaald als toppunt van ongelijkheid in competitievoetbal. Maar inmiddels heeft Eibar met een omzet van ruim 32 miljoen euro een twintigste van FC Barcelona’s financiële omvang. In die zin zou je de Nederlandse eredivisie eveneens geperverteerd kunnen noemen: Ajax had vorig seizoen een omzet van ruim 105 miljoen tegen bijvoorbeeld Excelsior dat het met een twintigste daarvan doet. Ook hier zijn de verhoudingen zoek.

Ja, en dan Willem II tegen Ajax. Met de Tilburgse thuisclub die van Ajax diens afgedraaide talenten huurt. Zoals dit seizoen Lucas Andersen en, tot afgelopen januari Richairo Zivkovic. Hun weg terug naar het eerste van Ajax is lang, want De Boer ontwikkelt zijn ploeg in moordend tempo door. Zwakke broeders vallen af. Het middenveld is met Bazoer, Nemanja Gudelj en Klaassen meer op oorlogssterkte dan het lang geweest is de voorbije jaren waarin bijvoorbeeld Daley Sinkgraven (vooralsnog) tekort kwam, Andersen ten onder ging of de ideale controlerende middenvelder pas in het het voorjaar werd gevonden.

Maar of dit team beter is dan PSV? De manhaftige optredens van PSV in Europa, overwintering in de Champions League, maakten ook in Amsterdam indruk. Ajax tegen PSV, mooi duel in het verschiet. Internationale allure misschien wel. Veltman acht Ajax favoriet, ondanks het punt achterstand. „De underdogpositie bestaat niet voor Ajax.” Volgende week nog ‘even’ NEC thuis voor Ajax en Heerenveen thuis voor PSV. Opwarmertjes? „Dat zegt iedereen, ja”, grijnst Veltman. „Zo’n wedstrijd tegen PSV is leuk, maar verlies je tegen NEC dan speel je nergens meer om.”

    • Bart Hinke