Hongarije: veto tegen luchtbrug migranten Turkije

Een alomvattend akkoord tussen EU en Turkije zit er maandagavond waarschijnlijk niet meer in.

Minister-president van Hongarije Viktor Orban komt aan bij de Europees-Turkse topconferentie over de vluchtelingencrisis. Jonas Rossens / ANP

Hongarije is tegen het plan om direct vluchtelingen op te nemen die in Turkse kampen verblijven. Een woordvoerder van de Hongaarse premier Viktor Orbán liet dat maandagavond weten.

Orbán vergadert in Brussel met zijn Europese collega’s en Turkije over een gezamenlijke oplossing van het migratievraagstuk.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu legde maandag tijdens een lunchoverleg onder meer een plan op tafel waarin Europese landen geregistreerde en erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen opnemen. Turkije is dan onder meer bereid om alle migranten die illegaal de oversteek naar Europa maken terug op te nemen.

Verder zou de Europese Unie niet 3 maar 6 miljard euro aan steun beschikbaar moeten stellen om de situatie van de vluchtelingenkampen in Turkije te verbeteren, meldt persbureau Reuters. Turkije wil daarnaast dat Turken sneller visumvrij naar Europa kunnen reizen en dat de onderhandelingen over toetreding tot de EU worden versneld.

Verdeeldheid in Europa over oplossingen

Orbáns woordvoerder schreef echter op Twitter dat Hongarije het plan om direct vluchtelingen op te nemen uit Turkije heeft gevetood:

Twitter avatar zoltanspox Zoltan Kovacs PM #Orban has vetoed EU-Turkey plan to relocate asylum seekers directly from Turkey

Het anti-immigratiestandpunt van Orbán heeft hem in eigen land veel steun opgeleverd, schrijft Reuters. De afwijzing van de ‘luchtbrug’ door Orbán symboliseert de verdeeldheid in Europa over de vraag hoe om te gaan met de komst van grote groepen migranten.

Bronnen rond het overleg laten ondertussen weten dat een alomvattend akkoord er maandagavond waarschijnlijk niet meer in zit. De voorstellen van Davutoglu roepen veel vragen op, die niet direct allemaal kunnen worden beantwoord. Wel zou een deelakkoord nog tot de mogelijkheden behoren.

    • Niels Posthumus