Fors verlies Slowaakse regering bij verkiezingen

Harde anti-migratiestandpunten en verzet tegen Europese quota voor herverdeling van vluchtelingen hebben de Slowaakse premier Robert Fico (51) dit weekeinde niet het verwachte succes bezorgd in de parlementsverkiezingen.

Zijn Smer-SD – officieel sociaal-democratisch, in werkelijkheid populistisch en nationalistisch – blijft met 28,3 procent van de stemmen de grootste partij, maar verloor eenderde van haar kiezers, en daarmee haar meerderheid in het parlement.

De Slowaken hebben hun stemmen gespreid over een breed veld van voornamelijk rechtse partijen. Ontevredenheid over de slechte toestand van onderwijs en gezondheidszorg werkten, net als corruptieschandalen, in het nadeel van Fico’s partij. Plaats twee en drie gingen naar liberale en conservatieve oppositiepartijen, maar ook de nationalistische Slowaakse Nationale Partij (SNS) en de ultrarechtse Volkspartij Ons Slowakije (LS’NS) haalden elk meer dan 8 procent van de stemmen.

Het is onduidelijk welke coalitie er mogelijk is, en of er wel een regering gevormd kan worden zonder nieuwe verkiezingen – Fico speculeerde al op die mogelijkheid. Maar welke regering er ook komt, grote koerswijzigingen in het buitenlandbeleid lijken onwaarschijnlijk. Een nieuw kabinet zal blijven inzetten op harde begrotingsdiscipline in de eurozone, waar ook Slowakije lid van is.

    • Roeland Termote