Ernest Faber volgend seizoen coach FC Groningen

De 44-jarige Faber volgt na het eind van dit seizoen de huidige trainer van FC Groningen, Erwin van de Looi, op.

Ernest Faber tijdens zijn presentatie bij NEC vorig jaar. Koen Verheijden / ANP

Trainer Ernest Faber verlaat aan het einde van het seizoen NEC en gaat aan de slag bij FC Groningen. Hij wordt dinsdag bij zijn nieuwe club gepresenteerd. Dat maakte FC Groningen maandag bekend op de eigen website.

De 44-jarige Faber wordt bij FC Groningen de opvolger van Erwin van de Looi, die eind januari van dit jaar liet weten dat hij zijn aflopende contract niet wilde verlengen.

Er gingen al langer geruchten dat Faber de nieuwe trainer van FC Groningen zou worden, maar de club uit het noorden van het land wilde dat tot nu toe nog niet toegeven.

Faber speelde als speler elf wedstrijden voor FC Groningen

Faber, geboren op 27 augustus 1971 in Geldrop, was voor zijn periode bij NEC werkzaam als jeugdtrainer en assistent-trainer bij PSV. In de periode 2010-2012 was Faber twee jaar lang hoofdcoach van FC Eindhoven. Hij was vanaf 2011 ook anderhalf jaar assistent-trainer bij het Nederlands Elftal onder leiding van bondscoach Bert van Marwijk.

Als speler kwam Faber veertien seizoenen uit voor PSV. In die periode werd hij drie keer verhuurd aan andere clubs: NEC, Sparta Rotterdam en ook FC Groningen. In de tweede helft van het seizoen 1993/1994 speelde Faber elf officiële wedstrijden voor de club die hij nu gaat trainen. Voor PSV kwam Faber in totaal 175 duels in actie. Met die club werd hij vier keer landskampioen, won hij één keer de KNVB-beker en veroverde hij vier keer de Johan Cruijff Schaal. Als voetballer haalde Faber éénmaal het Nederlands elftal.

    • Niels Posthumus