El Niño: een ramp die je zag aankomen

Een ezel in Zimbabwe kwam om door de droogte. Er zouden 7.000 koeien zijn gestorven. Foto Philimon Bulawayo/Reuters

El Niño, het weerfenomeen dat eens in de paar jaar wereldwijd het weer in de war stuurt, heeft zich deze winter met ongekende kracht laten zien. De plotselinge stijging van de temperatuur van het oppervlaktewater van de Grote Oceaan zorgt voor een stijging van de gemiddelde temperatuur. Op sommige plaatsen is het bovendien extreem droog en op andere juist veel natter dan gewoonlijk.

Omdat meteorologen deze El Niño en ook de uitzonderlijke intensiteit ervan zagen aankomen, werd door het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties al afgelopen zomer gewaarschuwd voor de voedselvoorziening in grote delen van de wereld.

De omvang van de schade begint nu pas goed merkbaar te worden. In Midden-Amerika en Colombia, in zuidelijk Afrika en Ethiopië en in delen van Indonesië en Papoea Nieuw Guinea zijn vooral door de droogte oogsten mislukt en is veel vee gestorven.

Hulporganisatie Oxfam schrijft dat in Guatemala anderhalf miljoen mensen voedselhulp nodig hebben. In El Salvador zijn koffieplanten aangetast door roestschimmel.

Volgens de VN-organisatie voor humanitaire hulp OCHA zijn in Papoea Nieuw Guinea 480.000 mensen in acute nood. Sinds vorige maand wordt de regio getroffen door zware regenval. De modderstromen die daardoor zijn ontstaan, hebben huizen en wegen weggespoeld.

Ethiopië behoort tot de zwaarst getroffen landen. De Verenigde Staten hebben een noodhulpteam naar het land gestuurd dat hulpacties gaat coördineren. Daarnaast wordt voor 4 miljoen dollar (ruim 3,6 miljoen euro) aan maïs- en tarwezaad naar Ethiopië gestuurd.

Vorige week meldden wetenschappers dat het Great Barrier Reef voor de noordoostelijke kust van Australië door het extreem warme oceaanwater ernstig dreigt te worden aangetast. De situatie moet heel snel verbeteren om grote schade te voorkomen. Maar El Niño lijkt pas tegen het midden van het jaar te zijn uitgeraasd.

    • Paul Luttikhuis