Doorbraak AfD in Hessen: 13 procent, nu derde partij

De rechts-nationalistische Alternative für Deutschland (AfD) heeft zondag bij gemeenteraadsverkiezingen in de Duitse deelstaat Hessen ruim 13 procent van de stemmen behaald. Zelfs in Frankfurt kwam de partij, die fel oppositie voert tegen de vluchtelingenpolitiek van bondskanselier Merkel, boven de tien procent.

Daarmee is AfD de op de derde partij in deze deelstaat. Hessen geldt als politieke proeftuin, waar bijvoorbeeld de Groenen hun eerste successen boekten. De vluchtelingencrisis is ook het dominante thema bij de deelstaatverkiezingen zondag in Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Saksen-Anhalt. Vooral in Saksen-Anhalt, in het voormalige Oost-Duitsland, voorspellen peilingen allang een grote zege van AfD, tot zelfs 19 procent van de stemmen.

Maar Hessen ligt niet in de voormalige DDR, waar zorgen over vluchtelingen en de islam het meest uitgesproken zijn. Daarom is de uitslag van zondag een extra zware tegenslag voor de gevestigde partijen. De CDU blijft wel de grootste in Hessen, met 28,2 procent, op de voet gevolgd door de SPD (28 procent). Maar de doorbraak van AfD is een onmiskenbaar teken van protest. De Groenen, die in Hessen regeren met de CDU, zijn door AfD voorbij gestreefd en bleven steken op 11,6 procent. (NRC)