Weinig verbetering: atletiek Rusland nog steeds aan dope

Er heersen nog steeds misstanden in de Russische atletiek, bewijst de Duitse televisiejournalist Hajo Seppelt in een tweede documentaire. Zijn conclusie: Rusland is met zijn atleten nog niet rijp voor deelname aan de Spelen in Rio

In de documentaire, die zondagavond door de Duitse zender ARD werd uitgezonden, bracht Seppelt actuele misstanden aan het licht. Volgens de onderzoeksjournalist, die vorig jaar een georganiseerd Russisch systeem van dopinggebruik onthulde, is een geschorste trainer nog steeds actief, is er geen sprake van verbetering bij het Russische antidopingbureau Rusada en handelt een atletiekcoach ‘gewoon’ in dopingmiddelen.

Met een verborgen camera bewees Seppelt dat de geschorste trainer Vladimir Motsjnev volop zijn werk doet in de centraal-Russische stad Gubkin. Met medeweten van de Russische bond, want hij kreeg onlangs alle gelegenheid zijn atleten te begeleiden op de Russische indoorkampioenschappen in Moskou.

In de documentaire toont Seppelt een andere coach, Joeri Gordejev, die handelt in dopingproducten. Gordejev filmde hij tijdens de Russische kampioenschappen.

Het toezicht op en de uitvoering van dopingcontroles in Rusland lijkt evenmin te zijn verbeterd. Seppelt laat in zijn documentaire geluidsbanden horen van telefoongesprekken van de nieuwe directeur van het antidopingbureau Rusada, Anna Antseliovitsj, met atleten over op handen zijn dopingcontroles. Het betreffen opnamen uit de tijd dat Antseliovitsj nog als medewerkster van Rusada actief was. Zij is de opvolgster van de onlangs onder dubieuze omstandigheden omgekomen Nikita Kamajev. Kort na diens aankondiging met een boek over Russische dopingzaken te komen, overleed hij aan een hartaanval.

De council van internationale atletiekfederatie IAAF praat donderdag in Monaco over de Russische schorsing. Een commissie onder leiding van de Noor Rune Andersen, die moet beoordelen of Rusland intussen wel aan de eisen van de IAAF voldoet, doet dan verslag. De bevindingen schijnen niet positief te zijn.