Parijs: Een lang jaar

In 2015 werd Parijs twee keer hard geraakt door terroristische aanslagen. Eerst op 7 januari met de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo en daarna op 13 november 2015 met meerdere aanslagen, waaronder in de concertzaal Le Bataclan.

Eagles of Death Metal, de band die daar toen optrad, speelde op 16 februari 2016 in L’Olympia Parijs een speciale show voor overlevenden van de aanslag . Frontman Jesse Hughes had een t-shirt in zijn handen met daarop de tekst ‘I really wanna be in Paris’ erop. De boodschap van het optreden: Parijs komt er weer bovenop.

De Nederlandse documentaire Parijs – Een lang jaar van journalist Pieter van den Blink en filmmaker Paul Cohen (o.a. Janine, over violiste Janine Jansen) volgt een aantal Parijzenaren uit het centrum en de banlieue in het bewogen jaar 2015. Aan het woord komen onder anderen een rapper, een wijnhandelaar, een schrijfster en een wasserette-exploitant. Daarnaast vertelt oud-burgemeester Bertrand Delanoë over het heftige jaar. En: hoe ziet de toekomst eruit voor de lichtstad?