In beeld

Zo overleef je als je te arm bent om Syrië te ontvluchten

Shahrour (54) woont met 17 familieleden in Arbin, een voorstad van Damascus. Zijn voet werd afgezet als gevolg van diabetes, en zijn zoon kan niet meer werken door astma. Daardoor heeft de familie steeds te weinig geld voor voedsel en medicijnen. Reuters-fotograaf Bassam Khabieh zocht de familie op om te vragen hoe ze overleven.
Duma, een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus. Een meisje bedelt om geld voor medicijnen voor haar vader Shahrour (54), die diabetes heeft. Hij zit naast haar in een rolstoel. Volgens Reuters-fotograaf Bassam Khabieh, die ze sprak, kreeg de man diabetes aan het begin van de burgeroorlog, vijf jaar geleden. Een paar jaar geleden moest daarom zijn rechtervoet geamputeerd worden: door gevechten in zijn wijk, kon hij niet meer aan insuline komen. Sindsdien kan hij niet meer werken.
Bassam Khabieh / Reuters
Shahrour woont samen met 17 familieleden in een huis in Arbin, een andere voorstad van Damascus. Dit is zijn dochter Hadeel (10). Zijn zoon van 24 kan ook niet meer werken, als gevolg van astma. Medicijnen voor vader en zoon kosten naar schatting 15 dollar per maand, een bedrag dat ze niet altijd in kas hebben: het familie-inkomen verandert met de dag. "In de winter konden we geen brandhout kopen", vertelt Shahrour. "Mijn kinderen verzamelden wat hout gedurende de dag, maar dat was meestal binnen een uur al opgebrand. Dan gingen we maar katoenen kussens opstoken."
Bassam Khabieh / Reuters
Khouloud (zes maanden oud), de kleindochter van Shahrour.
Bassam Khabieh / Reuters
Volgens Shahrour zou het verstandigste zijn om Syrië te ontvluchten. Maar hij weet dat de situatie in de buurlanden niet veel beter is voor vluchtelingen, en hij twijfelt of hij het daar financieel wel vol zou houden. Dus blijven ze in Syrië.
Bassam Khabieh / Reuters
Hadeel en haar vader Shahrour, in hun huis in Arbin.
Bassam Khabieh / Reuters
Shahrour kreeg onlangs ook een beroerte, waardoor nu de helft van zijn gezicht verlamd is.
Bassam Khabieh / Reuters
Atef (2), Shahrour's kleinzoon.
Bassam Khabieh / Reuters
Shahrour's rolstoel.
Bassam Khabieh / Reuters
Shahrour maakt brandhout klaar om zijn huis mee te verwarmen.
Bassam Khabieh / Reuters
Het astma-pompje van Shahrour's zoon, met een recept voor de medicijnen die hij daarvoor nodig heeft.
Bassam Khabieh / Reuters
Hadeel brengt koffie in de tuin van hun huis in Arbin. "Ik wil graag docent worden, maar ik loop achter in mijn studie", vertelt ze. Vorig jaar kon ze niet naar school door bombardementen, nu gaat ze wel weer elke dag.
Bassam Khabieh / Reuters