Opinie

    • Sam de Voogt

Een weekje rijst pimpen

Tussen 2004 en 2007 keken miljoenen mensen wereldwijd, ikzelf incluis, wekelijks naar Pimp My Ride. In die tv-show werden arme Amerikanen met armoedige auto’s verrast door een hippe garage die hun auto’s meenam en omtoverde in rijdende droomvoertuigen. Bubbelbaden, bioscopen, een disco; in die banale auto’s leek alles te kunnen. Vorig jaar werd bekend dat de afleveringen grotendeels in scène waren gezet. Een droom in duigen, maar het idee erachter bleef overeind: met wat inventiviteit kun je van iets alledaags iets bijzonders maken.

Precies dat idee is het uitgangspunt van Pimp My Rice. De Indiase Nisha Katona kampt met een schuldgevoel, omdat ze rijst „jarenlang heeft weggezet als bleek bijgerecht”. Totdat ze erachter kwam dat er met een beetje creativiteit van rijst van alles is te maken. Ze brengt dat in de praktijk in haar twee Indiase restaurants en door zich in online kookvideo’s te presenteren als ‘curryevangelist’.

Rijst moet gevierd worden, vindt Katona. Als ontbijt, snack, hoofdgerecht, bijgerecht of toetje. In de vijf hoofdstukken vind je een ratjetoe van gerechten, afkomstig uit de hele wereld. De recepten variëren van een basisrecept voor risotto met salie, riesling en parmezaan tot een uitzinnige sorbet van zwarte rijst met kokos. Ik had een kookboek verwacht met recepten van gekookte rijst gehusseld door telkens andere ingrediënten. Maar ere wie ere toekomt: Katona varieert ook in de bereidingswijze en in de rol die rijst speelt in de gerechten. De ene keer wordt de rijst geroosterd en doet het daarna dienst als theezakje in een Japanse thee, de volgende keer is rijst het omhulsel van een gestoomd balletje Chinees gemarineerd varkensgehakt, en dan weer wordt de rijst gepureerd als onderdeel van een gefrituurde pindasnack.

Katona schrijft bij de meeste gerechten een geanimeerde inleiding. Daarbij vertelt ze hoeveel van de recepten toevallig op haar pad kwamen. Toch kan ik me niet onttrekken aan de indruk dat zij, al dan niet met een team van medewerkers, zorgvuldig de recepten bij elkaar heeft gezocht. Omdat die zoektocht naar verscheidenheid zo goed geslaagd is, is zo’n geforceerd persoonlijk tintje overbodig en ongeloofwaardig.

Afijn, dit is veel rijst en veel variatie voor weinig geld. Laten we een weekje rijst gaan pimpen.

    • Sam de Voogt