De (altijd rinkelende) telefooncel middenin de woestijn

Mediaredacteur Peter Zantingh raadt iedere week een goede podcast-aflevering aan.

pvdw_logo_groot
Gelukkig zijn podcasters af en toe lui. Het is de gewoonste zaak van de wereld om een aflevering te vullen met een item van een ander, alsof Zembla zou beginnen met: goedenavond, hier is een uitzending van Tegenlicht.

In een opkomend genre als de podcasts doen ze dat nog graag, elkaar een publiek bezorgen. De taart hoeft nog niet te worden verdeeld; hij kan groter worden gemaakt. En ook de luisteraar heeft er wat aan, want die krijgt de kans oudere, bijna vergeten verhalen alsnog te horen. En als er een podcast is die je het kunt toevertrouwen een goede selectie te maken uit werk van anderen, dan is het 99% Invisible wel.

Het eigen materiaal van Roman Mars, die ook podcastnetwerk Radiotopia opstartte, is al van hoge kwaliteit. Maar ook als hij iets van een ander uitzendt, weet hij wat hij doet. Ik heb genoten van de uitzending over hoe je sport op tv en radio moet laten klinken (origineel van de BBC), en de documentaire uit 1999 over The Sunshine Hotel (origineel gemaakt voor Sound Portraits).

Afgelopen week schoof Mars een item van Snap Judgment uit augustus 2014 naar voren. Ik was binnen een paar minuten bijzonder geboeid. Eigenlijk is het het beste als je vooraf zo weinig mogelijk weet, dus ik hou het hierbij: een man verneemt dat er ergens in het midden van de Mojave-woestijn, in het zuidwesten van de Verenigde Staten, een telefooncel staat. Hij raakt geobsedeerd door dat idee en belt er elke dag naar. Dan neemt er iemand op.

En op YouTube is een documentaire te zien over de bewuste telefooncel:

Overigens, ik maak deze rubriek voor wie al regelmatig podcasts luistert, maar wil je zeker niet uitsluiten als je nu wil beginnen. Daarom een tip: kies een goede podcast-app. De standaard-app die op iPhones wordt meegeleverd, is niet de beste. Stitcher en Pocket Casts, bijvoorbeeld, zijn beter en completer - en ook te downloaden op Android-apparaten. Overcast (alleen Apple) is een andere uitstekende app om podcasts mee te luisteren. Hier een tabel ter vergelijking:

Hier alle voorgaande stukjes van deze rubriek. Tips voor podcasts die ik moet luisteren? @pzantingh / p.zantingh@nrc.nl.