Consumentenbond: Tinder schendt privacy gebruikers

Tinder heeft te vage privacyvoorwaarden, waardoor gebruikers mogelijk onbewust veel privé-informatie uit handen geven.

Tinder zelf wilde niet direct reageren.
Tinder zelf wilde niet direct reageren. Foto ANP / Lex van Lieshout

Hoewel er op dating-app Tinder veel gevoelige informatie wordt verstuurd, zijn de privacyvoorwaarden niet op orde. Dat stelde de Consumentenbond maandag op basis van een onderzoek van een Noorse zusterorganisatie. Volgens het rapport heeft Tinder te vage privacyvoorwaarden, waardoor gebruikers mogelijk onbewust veel privé-informatie uit handen geven. Tinder zelf wilde niet direct reageren.

Op Tinder selecteren gebruikers anderen op basis van hun foto’s, en kunnen ze chatten. Het probleem is volgens het rapport dat Tinder persoonlijke gegevens te makkelijk doorstuurt naar derden. Tinder-gebruikers moeten om de app te kunnen gebruiken hun account koppelen aan hun Facebook, waarna de app informatie over geboortedatum, vriendenlijst, foto’s en vind-ik-leuks verzamelt. Via de gebruiksvoorwaarden behoudt Tinder zich het recht voor om die informatie te verkopen aan handelaren in persoonsgegevens. Ook flirtgedrag in de datingapp zelf kan Tinder doorsturen volgens de onderzoekers.

Eerder bracht de Noorse consumentenbond al dat ook Happn, een met Tinder te vergelijken app, privacy schendt. De app stuurt zonder toestemming van de gebruiker persoonlijke gegevens door naar UpSight, een marketingbureau in de Verenigde Staten.