Bloomberg trekt plannen presidentskandidatuur in

Zijn kandidaatstelling zou volgens hem kunnen leiden tot de verkiezing van Ted Cruz of Donald Trump en dat risico wil hij niet nemen.

Michael Bloomberg. Foto Thibault Camus / AP

De oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg trekt zijn plan in om zich kandidaat te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zijn kandidaatstelling zou volgens hem kunnen leiden tot de verkiezing van Republikeinen Ted Cruz of Donald Trump en dat risico wil hij niet nemen. Dat laat hij weten in een column op Bloomberg View getiteld “The Risk I Will Not Take”.

Bloomberg, die overwoog als onafhankelijke kandidaat deel te nemen, trekt zich terug omdat hij niet verwacht dat hij het presidentschap zal winnen. In plaats daarvan zou hij alleen maar terrein winnen op de Democraten. In de three-way-race met de Democraten en Republikeinen vermoedt Bloomberg dat geen enkele kandidaat een meerderheid zal krijgen. De presidentskeuze is dan aan het Congres, dat gedomineerd wordt door de de Republikeinen. En Trump of Cruz als president wil Bloomberg voorkomen.

‘Banaal’

Bloomberg noemde eerder het niveau van de verkiezingen tot nu toe “verontrustend banaal en een belediging voor de kiezers”. In zijn column uit hij vooral kritiek op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump:

“Hij voert de meest verdelende en demagogische presidentiële campagne die ik me kan herinneren, azend op de vooroordelen en angsten onder de mensen.”

Bloomberg heeft niet zijn steun uitgesproken voor een andere kandidaat.

Independents

Partijloze Amerikanen, die zich niet thuis voelen bij de Democraten of de Republikeinen, vormen een grote groep. Het percentage Independents groeit ieder jaar: 44 procent van de kiezers noemt zich onafhankelijk, 29 procent Democraat en 26 procent Republikein. Tweederde vindt een derde partij noodzakelijk.

Lees ook het stuk van Amerika-correspondent Guus Valk over Bloomberg: Miljardair Bloomberg geeft partijlozen hoop

In januari schreef The New York Times over de mogelijke kandidaatstelling van de 74-jarige miljardair. Dat gerucht bevesigde Bloomberg enkele weken later zelf tegenover de The Financial Times. Hij zei toen “alle opties te overwegen” en zette zijn eigen deadline op half maart om zijn definitieve besluit te maken.

    • Menno Sedee