Amerika 2016

Bernie Sanders wint ook in Maine

Timothy Wyant staat in de rij voor een Democratische caucus in Portland in Maine. Foto Robert F. Bukaty / AP

Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft de voorverkiezingen in Maine gewonnen, meldt persbureau Associated Press.

De zege van Sanders in de staat komt een dag nadat hij ook Kansas en Nebraska veroverde op Super Saturday. De winst in Maine komt niet als een verrassing. Hij doet het erg goed bij de blanke kiezers in de noordelijke staten, twitterde onze correspondent gisteren al na de overwinning in Kansas.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk En @BernieSanders pakt weer een staat bij de Democraten: Kansas. Weer een caucus, waarbij hij het traditioneel goed doet.

Daarnaast stopte Sanders erg veel tijd en en geld in Maine. Terwijl zijn concurrent Clinton al sinds september de staat niet meer had bezocht, schrijft Politico.

Maine is de achtste staat die de senator uit Vermont heeft gewonnen. Volgens CNN levert dit hem het gros van de 25 kiesmannen op die hij goed kan gebruiken in de strijd tegen koploper Clinton. Zij leidt met 668 kiesmannen met meer dan tweehonderd kiesmannen verschil op de senator.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Bernie Sanders wint de caucus in Maine, met 64 procent. De kaart ziet er nu zo uit (groen Sanders, bruin Clinton): https://t.co/y2zFL2Gtn0

In een verklaring bedankte Sanders vannacht de kiezers in Maine - hij stond ten tijde van de bekendmaking van zijn zege op het debatpodium in Flint. Hierin zei hij zich gesteund te voelen in de race die dinsdag in Mississippi en Michigan voortgezet wordt.

Puerto Rico

Ook in het territorium Puerto Rico werd dit weekend gestemd. Zondagavond was al duidelijk dat het territorium naar de Republikein Marco Rubio zou gaan. Rubio won met een ruime meerderheid; 71 procent van de stemmen ging naar de favoriet van de Republikeinse partijtop. Daarmee liet hij de belangrijkste kandidaten voor de nominatie, Donald Trump en Ted Cruz, ver achter zich.

Blogger

Hans Klis

Hans Klis (1984) is freelance correspondent in de Verenigde Staten. Op Twitter: @rechterhans.

    • Hans Klis