Bekende Iraanse miljardair en zakenman ter dood veroordeeld

Babak Zanjani hielp bij het omzeilen van de sancties tegen Iran. Hij heeft miljarden dollars oliegeld verduisterd.

Een Iraanse rechtbank heeft de bekende miljardair en zakenman Babak Zanjani (42) ter dood veroordeeld wegens corruptie, witwassen en andere economische misdaden. Twee medeplichtigen hebben eveneens de doodstraf gekregen en moeten het verduisterde geld terugbetalen. Zanjani ontkent de beschuldigingen.

Zanjani werd in 2013 opgepakt op beschuldiging van het achterhouden van miljarden dollars in olie-inkomsten tijdens het bewind van oud-president Ahmadinejad. Zanjani speelde een belangrijke rol bij het omzeilen van de economische sancties die tegen Iran waren afgekondigd wegens zijn nucleaire programma.

Vanuit Dubai controleerde Zanjani een mondiaal netwerk van ruim zestig bedrijven, van cosmetica tot luchtvaart en financiën. Deze bedrijven werden gebruikt om miljoenen vaten olie te verkopen namen de Iraanse regering. Voor zijn arrestatie verklaarde Zanjani dat de sancties tegen Iran hem er tot dan toe van hadden weerhouden om de 1,2 miljard dollar over te maken die de regering nog van hem tegoed had.

De rechtbank heeft de drie verdachten aangemerkt als ‘verspreiders van corruptie op aarde’, een islamitische term die verwijst naar misdaden waarop de doodstraf staat omdat ze grote impact hebben op de samenleving. Tegen het vonnis, dat volgde op een vijf maanden durend proces, kan beroep worden aangetekend.

Zanjani is een van de rijkste zakenlieden van Iran, met een geschat vermogen van 14 miljard dollar – al zou hij ook veel schulden hebben. Hij werd opgepakt kort na de verkiezing van Hassan Rohani tot president. Rohani had opdracht gegeven tot een harde aanpak van corruptie tijdens het achtjarige bewind van zijn voorganger Ahmadinejad.

Iran heeft in het verleden vaker rijke zakenlieden ter dood veroordeeld. In 2014 werd de miljardair Mahafarid Amir Khosravi geëxecuteerd vanwege corruptie. (AP, BBC)