Artsen zonder Grenzen opent opvangkamp in Frankrijk

Het is zeer uitzonderlijk dat de hulporganisatie een dergelijk project begint in een rijk industrieland.

Vluchtelingen komen aan in het nieuwe kamp van Artsen zonder Grenzen. Michel Spingler / AP

Artsen zonder Grenzen heeft een vluchtelingenkamp geopend in Noord-Frankrijk. De organisatie gaf maandag de eerste mensen onderdak in nieuw opgetrokken houten barakken in Grande-Synthe, in de buurt van Duinkerke.

Het is het eerste vluchtelingenkamp dat de hulporganisatie opent in Frankrijk. Artsen zonder Grenzen opereert normaal gesproken in crisisgebieden, en het is zeer uitzonderlijk dat de organisatie een dergelijk project begint in een rijk industrieland.

Het kamp moet uiteindelijk onderdak gaan bieden aan 1500 vluchtelingen, aldus een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen tegen persbureau AP. Elk houten huisje moet vier mensen onderdak verlenen. Het wordt vooral gebouwd voor mensen die al langere tijd in tentjes in de modder bivakkeren in een geïmproviseerd kamp verderop, dat ontruimd wordt.

Artsen zonder Grenzen trekt 2,6 miljoen euro voor kamp uit

Zo’n 150 vluchtelingen zouden vandaag onderdak hebben gezocht in het nieuwe opvangkamp. Ze werden daarbij begeleid door de politie. Artsen zonder Grenzen hoopt dat honderden anderen hun voorbeeld de komende dagen zullen volgen. Binnen drie dagen zou iedereen verhuisd moeten zijn.

Meer dan duizend mensen, die op de vlucht zijn voor oorlog en armoede in het Midden-Oosten en Afrika, leven in Grande-Synthe in erbarmelijke omstandigheden, in de hoop dat zij op een gegeven moment van daar de oversteek kunnen maken richting Groot-Brittannië. Volgens AP zijn onder hen 74 kinderen.

Artsen zonder Grenzen heeft 2,6 miljoen euro voor het kamp uitgetrokken. De gemeente legt daar een half miljoen bij. Het kamp heeft sanitaire voorzieningen, een gaarkeuken en een school.

    • Niels Posthumus