De derde Moszkowicz is nu ook van het tableau geschrapt

David Moszkowicz foto anp

Het hof van discipline van de advocatuur in Den Bosch heeft vandaag besloten dat David Moszkowicz (65) nooit meer mag werken als advocaat. Na Robert (62) en Bram (56) is hij de derde telg uit de advocatenfamilie Moszkowicz die van het tableau wordt geschrapt.

De hoogste tuchtrechter vindt dat de oudste zoon van de grondlegger van de advocatenmaatschap Max Moszkowicz sr. „onwaardig is het beroep van advocaat nog langer uit te oefenen”. Het hof heeft klachten van een voormalige cliënt van Moszkowicz op alle vier de punten gegrond verklaard. Het gaat om een „zeer ernstige” zaak aldus het hof.

De tuchtrechter heeft ook kritiek op de manier waarop Moszkowicz zijn handelswijze tijdens het tuchtrechtelijk onderzoek heeft willen verhullen „met ongeloofwaardige verklaringen”. De tuchtrechter vindt dat er sprake is „van een patroon van onprofessioneel handelen” van de advocaat. Hij kreeg sinds 2007 zeven keer een voorwaardelijke of onvoorwaardelijke schorsing opgelegd.

David Moszkowicz moest zich verantwoorden voor belangenverstrengeling. Moszkowicz had voor 1.700 euro een Somalische familie bijgestaan die hulp zocht omdat een familielid in Zwolle was vermoord. Moszkowicz vertelde de Somaliërs niet dat hij de moordverdachte in deze zaak ook al bijstond.

Het hof zegt dat uit onderzoek is gebleken dat Moszkowicz het dossier niet kende en hij de waarschuwing van het OM over belangenverstrengeling negeerde. De tuchtrechter meent dat Moszkowicz zich tijdens het onderzoek naar zijn handelswijze niet integer heeft opgesteld.

De ‘laatste’ Moszkowicz, Max jr., noemt de uitspraak een „zware slag” voor zijn broer David. Hij zal de hoofdvestiging van het kantoor verplaatsen naar Amsterdam. „We gaan onverdroten verder en hopen dat het kantoor weer de glans krijgt die het eerst had.”

    • Marcel Haenen