‘Aangenaam: ik ben Manon, topscorer’

De Olympische Spelen zijn ver weg, maar individueel gaat het steeds beter met de Nederlandse vrouwen.

Aanvaller Manon Melis kreeg zaterdag een onderscheiding van de KNVB voor het spelen van minstens dan honderd interlands. Ze scoorde het enige doelpunt voor Nederland in het duel met Noorwegen.

De zelfverzekerde tred van Michael van Praag was zaterdag even verdwenen toen de voorzitter van de KNVB tien voetbalsters moest onderscheiden in het stadion van Sparta. Want wie van hen was Manon Melis? Ja, de topscorer aller tijden van het Nederlands vrouwenelftal, met 57 goals, maar hoe ze eruit zag? Van Praag wilde aanvankelijk op een ander afstappen, tot Melis zelf naar voren stapte en de bestuurder behoedde voor een gênant moment.

Geeft allemaal niet. De Nederlandse voetbalsters en de oud-internationals die present waren bij het tweede duel op het olympisch kwalificatietoernooi tegen Noorwegen (4-1 verlies), zijn niet van het jammeren. Integendeel. Dat Van Praag hen amper kent, deed niet af aan de erkenning die ze kregen voor het spelen van minstens honderd interlands.

Zie hier het credo Minke Booij, de oud-hockeyster die nu ruim een jaar werkzaam is als manager vrouwenvoetbal bij de KNVB. Als zij iets verfoeit, is het wel dat vrouwelijke internationals vanuit een zelf aangenomen slachtofferrol opmerken dat mannen meer aandacht krijgen. „Je kunt heel hard blijven roepen dat je het niet leuk vindt dat ze je niet professioneel vinden, maar je kunt ook laten zien wat er in de afgelopen tien jaar is gebeurd”, zei Booij zaterdag in Het Parool. „Daar mogen ze ontzettend trots op zijn.’’

Overstap naar buitenlandse club

Want het gaat goed met de voetbalsters uit het hoogste segment. Steeds meer van hen maken de overstap naar een grote buitenlandse club. Keepster Sari van Veenendaal verkeert bij Arsenal in de nabijheid van voetbalprofessor Arsène Wenger, Anouk Dekker verruilde het armlastige FC Twente voor het milde klimaat van het Franse Montpellier en Shanice van de Sanden verliet Twente voor Liverpool, waar ze teamgenote werd van aanvoerder Mandy van den Berg.

Hun verhalen zijn als poëzie voor jonge meiden met dezelfde ambitie. Over professionaliteit, over dagen vol voetbal en leuke verdiensten. Financieel zit het wel goed in Engeland, waar de bond bijvoorbeeld 30.000 pond (39.000 euro) betaalt aan Engelse internationals die in eigen land blijven spelen.

„Ik zit nu een maand bij Liverpool en weet inmiddels dat dit de perfecte club is om mezelf te ontwikkelen”, vertelt de 23-jarige Van de Sanden. In februari ging ze met Liverpool op trainingskamp in Zuid-Afrika. Hard trainen, gecombineerd met het verzorgen van clinics voor jonge meisjes. Liverpool laat hen geregeld trainen met een virtual reality-bril, terwijl er ook een plek is waar speelsters onder allerlei verschillende temperaturen kunnen trainen. Voetballen bij min 2 in Rusland? Dat kan ook in Liverpool.

Op het olympisch kwalificatietoernooi waaraan de nationale ploeg dezer dagen deelneemt, is het voor het eerst dat het gros van de geselecteerde speelsters in het buitenland voetbalt. Veertien zijn het er, op een selectie van 24. In de EK-selectie in 2013 waren dat er nog zeven, op het WK 2015 in Canada waren het er tien.

„De vooruitgang gaat stapje voor stapje”, zegt spelersbegeleider Leoni Blokhuis, die negen internationals in haar stal heeft. „Voorheen wachtten buitenlandse clubs vaak tot speelsters transfervrij waren, maar je ziet steeds meer dat ze worden verkocht.” Ook Van de Sanden is door Liverpool gekocht. Voor hoeveel? „Dat wordt bij het vrouwenvoetbal onder de pet gehouden”, zegt Blokhuis. „Dat is nog wel een verschil met de mannen.”

De aanwezigheid op grote toernooien draagt bij aan de exodus van Nederlandse speelsters. Ja, ook het olympisch kwalificatietoernooi, aldus Blokhuis. Op dit toernooi strijdt Nederland met Zweden, Noorwegen en Zwitserland om één ticket voor de Olympische Spelen in Rio. Zo zaten zaterdag alle trainers uit de Noorse competitie op de tribune bij de wedstrijd tussen Nederland en Noorwegen. De Noorse competitie is interessant, hoewel geen van de Nederlandse voetbalsters zich in de kijker zal hebben gespeeld in het duel dat met 4-1 werd verloren. Wil Nederland zich nog plaatsen voor de Spelen, dan moet het woensdag met 5-0 winnen van Zweden. Tenzij Noorwegen verliest van Zwitserland: dan volstaat elke overwinning op Zweden.

De dreigende uitschakeling is spijtig, maar overkomelijk. De speelsters leren dagelijks bij en doen dat onder steeds betere omstandigheden. Blokhuis: „Dominique Janssen loopt bij Arsenal geregeld haar jeugdidool Thierry Henry tegen het lijf. Dan kun je zeggen: ach, dat is ook maar een mens. Maar zoiets maakt toch veel indruk op die meiden.”

    • Fabian van der Poll