brieven

Kletskoekverkoper

Charles Groenhuijsen (3/3) is vol bewondering voor de manier waarop Donald Trump stemmen weet te trekken door kletskoek te verkopen, schromelijk te overdrijven, te pochen en te jokken. Hij noemt Trump geniaal en vergelijkt hem met een circusdirecteur die zijn circus in extreme bewoordingen aanprijst; de man weet dat hij overdrijft, maar de kaartverkoop stijgt erdoor en daar gaat het om. Groenhuijsen praat gemakkelijk heen over de inhoud van Trumps gezwets. Hele bevolkingsgroepen worden erin gediscrimineerd. Zegt die circusdirecteur ook dat moslims en latino’s in zijn circus niet welkom zijn?

Om vervolgens te veronderstellen, zoals Groenhuijsen doet, dat iemand die zo grof discrimineert zich wel zal matigen, getuigt op zijn minst van een gebrek aan psychologisch inzicht. Het gaat om het oordeelsvermogen van de betreffende kletskoekverkoper. Wie daar geen vraagtekens bij zet, moet zich maar eens afvragen of hij zelf niet zit te zwetsen.

Lycramannetjes

Ga lekker fietsen

Het gedrag van de enkeling op de groep projecteren geeft vaak humoristische teksten. Zo ook het artikel over de lycraman die onbeschoft, in kinderachtige kleding met 40 km/u de fietspaden onleefbaar maakt (27/2). Maar is het zó erg? Helaas is onbeschoftheid een natuurlijke eigenschap van velen en daarmee ook van een enkele fietser. Wat te doen? Lees het toerprotocol van de FC Trappist op hun website, waar regels staan voor fietstochten, spreek je medefietser aan op zijn gedrag, monteer een bel op je racestuur, fiets geconcentreerd, zoek stille weggetjes op en als je dan toch nog hard wil fietsen: word lid van een club en ga wedstrijden rijden. Fietsers moeten het onderling oplossen zonder gedragsregels en dat kan, maar het wordt nog een hele opgave nu de gewone fiets her en der van een milieuonvriendelijke accu wordt voorzien en deze straks de lycramannetjes voorbij snelt. Het is onvoorspelbaar wat er dan gebeurt, maar blijf vooral fietsen met plezier, een goed humeur en als gentlemen of lady in de kleding die bij je past.

Peter Hormeijer

Voorzitter FC Trappist

    • Peter Hormeijer
    • Voorzitter FC Trappist
    • Carola Kloos