12 mln extra voor onderzoek naar zorg voor vrouwen

“We behandelen vrouwen op een manier die past bij mannen”, aldus minister Schippers.

Minister Schippers.
Minister Schippers. Foto Bart Maat / ANP

Het kabinet stelt 12 miljoen euro extra beschikbaar voor onderzoek naar “genderspecifieke gezondheidszorg”. De verschillen in ziekte en behandeling tussen mannen en vrouwen kunnen volgens het ministerie van Volksgezondheid groot zijn. Minister Schippers zegt beter te willen weten waar die verschillen zitten, om zo de zorg voor vrouwen te kunnen verbeteren.

Als voorbeelden van de verschillen noemt het ministerie onder meer de 60 procent hogere kans op bijwerkingen van medicijnen voor vrouwen. Verder hebben vrouwen een twee keer zo grote kans op depressies, en is het risico groter dat hart- en vaatziekten verkeerd gediagnosticeerd worden groter, omdat de symptomen verschillen.

Er is te weinig over de verschillen bekend, vindt de minister:

“We behandelen vrouwen op een manier die het best past bij mannen. We weten veel te weinig van hoe dat bij vrouwen anders zou moeten. Dat is niet acceptabel.”

Het bedrag van 12 miljoen komt bovenop de 3,5 miljoen die eerder werd uitgetrokken voor onderzoek naar depressies bij vrouwen. Het geld gaat naar de kennisagenda Gender en Gezondheid, waarin in kaart is gebracht wat bekend is over de genderverschillen en waar de kennis ontbreekt. De officiële bekendmaking is maandag op een congres van WOMEN Inc., het vrouwennetwerk dat twee jaar geleden in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ook al aandacht vroeg voor het onderwerp en daarmee de aanzet gaf voor de agenda.