‘Zuid-Korea en VS starten samen grootste oefening ooit’

Bij de oefening zijn ruim 300.000 militairen betrokken. Het is een waarschuwing aan Noord-Korea: stop met verdere provocaties.

Zuid-Koreaanse en Amerikaanse mariniers nemen hun positie in tijdens oefeningen in 2013.
Zuid-Koreaanse en Amerikaanse mariniers nemen hun positie in tijdens oefeningen in 2013. Foto Jung Yeon-je / AFP

Zuid-Korea en de Verenigde Staten beginnen komende week aan de grootste gezamenlijke oefening ooit gehouden, meldt persbureau Yonhap. De oefening is een waarschuwing aan Noord-Korea: stop met verdere provocaties.

Het persbureau meldt dat deze oefening de grootste in omvang is sinds een aanval van Noord-Korea op een Zuid-Koreaanse oorloggschip. In 2010 raakte een Noord-Koreaanse onderzeeër met een torpedo een Zuid-Koreaans fregat. Daarbij kwamen 46 matrozen om het leven. Die aanval zorgde voor verder oplopende spanningen. Zuid-Korea en de Verenigde Staten organiseren elk jaar een gezamenlijke militaire oefening in Zuid-Korea.

300.000 Zuid-Koreaanse en 15.000 Amerikaanse militairen

Maandag starten de Zuid-Koreanen en Amerikanen met de oefening, die loopt tot 30 april. Aan de oefening doen 300.000 Zuid-Koreaanse en 15.000 Amerikaanse militairen mee. Zij simuleren eerder bedachte, maar nog niet uitgevoerde strategieën. De grootste opdracht is het trainen op het verwijderen van de massavernietigingswapens van Noord-Korea en de voorbereiding van de geallieerde troepen voor een aanval, mocht Noord-Korea aanvallen.

Een Zuid-Koreaanse functionaris zegt goed op te letten of het Noorden provoceert.

“We voeren deze oefeningen uit. Tegelijkertijd houden we bij op welke manier Noord-Korea ons provoceert. Als het Noorden ons provoceert tijdens deze oefening, dan zullen de VS en Zuid-Korea met een aanval komen die tien keer sterker is.”

De waarschuwing van Zuid-Korea volgt op de actie van Noord-Korea van eerder deze week. Het land lanceerde woensdag twee raketten in reactie op de militaire oefening van het Zuiden en de Verenigde Staten. Een dag later vuurde Noord zes korteafstandsraketten af in zee.

Oorlogszuchtige reactie van Noorden

Dit gebeurde vlak nadat de VN-Veiligheidsraad unaniem had besloten om zeer strenge strafmaatregelen uit te voeren tegen het land vanwege het testen van een kernwapen en de lancering van een afstandsraket, begin dit jaar. Hoewel de raketten niet op Zuid-Koreaans gebied neerkwamen, zijn de spanningen tussen beide landen er verder door verscherpt.

Noord-Korea reageerde zondag oorlogszuchtig op de aangekondigde oefening: het land dreigt onder meer het Amerikaanse vasteland “te vernietigen” in geval van provocaties. De waarschuwing stond, volgens het persbureau, te lezen in de Rodong Sinmun, de belangrijkste krant Noord-Koreaanse krant.

“Onze doelen zijn de Amerikaanse bases in Zuid-Korea, de rest van de regio Azië-Pacific en het vasteland van Amerika. We hebben wapens dat geen enkel land in de wereld eerder bezat en die kunnen de Verenigde Staten bombarderen, op welke manier wij willen.”