Zeker 25 bootvluchtelingen verdronken voor Turkse kust

Drie kinderen zouden zijn omgekomen. De Turkse kustwacht heeft 15 vluchtelingen gered.

Archieffoto van 28 februari. Vluchtelingen gered door Turkse kustwacht
Archieffoto van 28 februari. Vluchtelingen gered door Turkse kustwacht Foto Umit Bektas/ Reuters

Vlak voor de Turkse kust bij Didim is op zondag een boot vergaan met vluchtelingen aan boord. Zeker vijfentwintig vluchtelingen zijn verdronken, vijftien anderen werden door de Turkse kustwacht gered. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

De kustwacht was met drie boten en een helikoper op zoek naar overlevenden. Over de nationaliteit van de drenkelingen is nog niets bekend. De Turkse nieuwsdienst Doğan meldt dat er drie kinderen zijn omgekomen.

Gemiddeld twee kinderen per dag omgekomen

Volgens VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er sinds september 2015 per dag gemiddeld twee kinderen omgekomen tijdens hun vlucht naar Europa. Van alle migranten die op weg zijn naar Europa is 36 procent kind.

In de eerste zes weken van 2016 hebben 80.000 vluchtelingen de oversteek gemaakt van Turkije naar Griekenland; in totaal zijn er 410 mensen verdronken. Dat is volgens de vluchtelingenorganisaties 35 keer zoveel als in dezelfde periode in 2015. Volgens William Lacy Swing, directeur van IOM, de Internationale Organisatie voor Migratie, moet er veel meer hulp komen voor deze “humanitaire catastrofe”.

“Dit is niet alleen een probleem van de Middellandse Zee, en zelfs niet alleen een Europees probleem. Het is een humanitaire catastrofe die de aandacht van de hele wereld opeist. De aardbeving van Haïti in 2010 was niet alleen een zorg voor één halfrond, evenmin was dat zo bij de tsunami in Zuidoost-Azië in 2004. Op die rampen werd gereageerd met een explosieve groei van humanitaire hulp. Dat moet ook bij deze ramp gebeuren”.

Maandag belangrijke migratietop

Komende maandag is er een belangrijke migratietop waar de 28 EU-leiders en de Turkse premier Ahmet Davutoglu bijeenkomen over de vluchtelingencrisis. In ruil voor de Turkse terugname van migranten die weinig kans maken op asiel, belooft de EU 3 miljard euro hulp voor de opvang van migranten in Turkije en visumvrij reizen voor Turken.

Ondertussen worden er bij de Grieks-Macedonische alleen nog Syriërs doorgelaten die uit steden komen die liggen in oorlogsgebied. Dat hebben Griekse politieofficieren laten weten aan persbureau AP. Vluchtelingen uit Aleppo worden door Macedonië wel doorgelaten, maar Syriërs uit Damascus niet. Ook Irakezen uit Bagdad mogen de grens niet over. In de Griekse grensplaats Idomeni verblijven tussen de 13.000 en 14.000 migranten, elke dag neemt dit aantal verder toe.